Жителите на Банско отново ще блокират Е-79 на 4 януари

1500
Жителите на Банско отново ще блокират Е-79 на 4 януари
Снимка: БГНЕС

На 4 януари жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79. Това каза Димитър Руксов, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско”.

Отново протестиращите с искане за изграждане на втори кабинков лифт в курорта ще се съберат на моста на главен път Е-79 в Симитли.

"Юлен" представи идейния проект за втори лифт на Банско

Седмица, след като правителството реши да разшири ски зоната в Банско и на практика даде „зелена светлина” за изграждането ...

Блокадата на пътя ще започне в 18.30 часа, като се очаква жителите на Банско да бъдат подкрепени от жители на съседни общини, предаде Фокус.

Припомняме, че на 13 декември жителите на Банско, водени от кмета Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог – Красимир Герчев, Симитли – Апостол Апостолов, Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Кирил Котев, Якоруда – Нуредин Кафелов и Струмяни – Емил Илиев, затвориха Главен път Е-79 край Симитли. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от протестиращите, които бяха стотици. Протестът бе в отговор на исканията на природо-защитниците да не се развива ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионната зона. Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област Александър Мацурев и Атанас Стоянов. С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „ЗА” развитието на Банско и „Против” псевдо еколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да извадят нито един екологичен довод.

На 28 декември протестиращи жители на Банско и околните населени места отново блокираха главния път Е-79 край Симитли, Най-малко 200 души се събраха при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Събралите се носеха плакати, на които пише: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др. На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, кметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Добринище Китан Галчев. Те очакваха решението на Министерски съвет, с което ще стане ясно ще има или не втори лифт в курорта. Като изключително несъстоятелни и лъжливи Икономов определи твърденията на природозащитниците, които в този час протестират пред сградата на Министерски съвет в столицата срещу изграждане на въпросното съоръжение, че ще бъдат изсичани вековни гори в Пирин. Протестиращите край Симитли са придружени от кукерска група. В крайна сметка още същия ден Министерски съвет подкрепи изграждането на втора кабинка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com