Йордан Бакалов вече няма да е шеф на военното разузнаване

4837
Йордан Бакалов вече няма да е шеф на военното разузнаване
Снимка: БГНЕС

Служба „Военна информация” ще има нов директор, след като изненадващо в Закона за военното разузнаване влезе текст, който прави настоящия титуляр Йордан Бакалов негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП и приета и от ГЕРБ, предаде БТВ.

Реформаторският блок реагира остро срещу днешното решение. Преди по-малко от половин година бившият депутат от СДС и служебен министър Бакалов влезе във „Военна информация” след скандал за досиетата на РУМНО между предишния началник на службата Веселин Иванов и военния министър Николай Ненчев.

Бакалов оглави Военното разузнаване

Йордан Бакалов е назначен за началник на служба "Военна информация". Днес бившият служебен министър на вътрешните работи ще бъде пред...

Според днешното решение на депутатите, завареният към момента на влизане в сила на закона директор остава на поста си до провеждане на конкурс за нов по приетите разпоредби.

В първоначалния текст на закона за военното разузнаване, предложен от Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители, бе написано: „Директорът на службата може да бъде военнослужещ, с висше военно звание или цивилен служител”. Това даваше шанс на Йордан Бакалов да запази поста си.

В новия текст, гласуван от депутатите, предложен от „БСП-лява България”, е записано: „Директор на службата може да бъде военнослужещ, на действителна военна служба” – изискване, на което сегашният директор не отговаря.

По време на дебатите левият депутат Димитър Дъбов настоя ръководител на службата да е военен, за да има адекватна за поста подготовка. Той поясни, че почти всички директори на разузнавателни служби на страни от НАТО са военни с ранг на генерали.

Ненчев: Има и други кандидати освен Бакалов за разузнаването

Министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди, че освен Йордан Бакалов има и други кандидатури за началник на военното ни разузнава...

Таско Ерменков допълни, че шефът на военното разузнаване трябва да може да прави разлика между гаубица и танк. Според него един цивилен, колкото и да е кадърен, няма как да знае, когато става въпрос за военно дело.

Депутатът от ГРЕБ Методи Андреев бе категоричен, че директорът на военното разузнаване трябва да указва политическата насока на службата, да предлага и нестандартни решения. И призова да не се ограничава кръга на търсене на един добър ръководител.

В знак на протест към решението депутатите от Реформаторския блок напуснаха залата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com