Йосиф: След повече от 600 години, за пръв път имаме свободно избран патриарх

5461

България след повече от 600 години за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх. Това съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, като председател на Централната комисия по организацията и провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор, предаде „Фокус”.

„Всички чувате камбанния звън, който възвестява, че имаме патриарх. Негово име е Неофит. Предвид това, че никой не получи две-трети от гласовете, се пристъпи към втория тур”, каза митрополит Йосиф.

България има нов патриарх - Неофит

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх, предаде БГНЕС. Неофит е получил 90 гласа „за”. Ловчанският митро...

"За Русенския митрополит Неофит са дадени 90 гласа, за Ловчански митрополит - 47 гласа. Има и една невалидна бюлетина, това прави 138 гласа – числото на всички избиратели", заяви той.

Председателят на избирателното бюро обяви Русенския митрополит Неофит за светейши български патриарх и Софийски митрополит. Участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор се отправят на литийно шествие. Те ще минат покрай гвардейците и ще се отправят за официалната интронизация в храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...