Йовчев намери виновника за Розово - кметицата на ГЕРБ

35603
Йовчев намери виновника за Розово - кметицата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев намери виновник за скандала "Розово". Това е кметът на селото Теодора Георгиева, която се оказа избрана с подкрепата на ГЕРБ.

Според Йовчев ГЕРБ е трябвало моментално да се разгираничат от "кмета си", когато тя е заговорила за етническа чистота.

МВР проверява случая "Розово"

МВР ще провери законосъобразността на действията на всички институции, имащи отношение по проблема. Това заяви главният секретар на МВР...

"Това, което видяхме в Розово, не отразява цялостно нагласите и ситуацията в българското общество. Мисля, че реакцията спрямо бежанците, които се настаниха там, в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански", казва Йовчев според Правителствената информационна служба. Вътрешният министър беше категоричен, че след като получат статут от Агенцията по бежанците, тези хора са с всички права на постоянно пребиваващи български граждани на територията на България. „Те могат да се движат свободно, да започнат работа. Имат право на социално подпомагане. От тази гледна точка всички действия, които бяха предприети, за да не им бъде позволено те да се заселят на това място, нарушават техните права“, каза вицепремиерът.

„Бих се обърнал към правозащитните организации в България , към неправителствените организации, които развиват дейност в тази насока – да обърнат внимание именно на този случай, а не да търсят проблеми там, където ги няма“, подчерта Йовчев.

Вицепремиерът отбеляза неадекватната реакция както на местната власт, така и на някои от политическите сили. „Изключително съм изненадан от докладната записка, с която кметицата г-жа Теодора Георгиева е сезирала Областната дирекция на вътрешните работи“, изтъкна Йовев. Той цитира текст от нея, според който „село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села в община Казанлък“. „Това е изключително притеснително - представител на местната власт да говори за етническа чистота. Това е нещо, което не мога да го приема под каквато и да е форма. Не знам до каква степен действията на кметицата не са довели до тези протести. Аз съм дълбоко убеден, че българският народ не е такъв“, категоричен беше Йовчев.

В тази връзка вицепремиерът коментира и декларация на ГЕРБ, която според него е изключително неадекватна. Йовчев отбеляза, че няма решениe на Агенцията по бежанците за настаняване на бежанци в района на град Казанлък. „Въобще не може да говорим за принудително заселване. По закон тези хора можеха да се заселят там. Отговарят на абсолютно всички изисквания“, добави още Йовчев. „Трябваше да има декларация от ГЕРБ, но в тази декларация трябваше да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота“, изтъкна Йовчев.

Кметът на Розово обявяви селото за етнически чисто

Бежанци, бягащи от жесток кръвопролитен конфликт, трябва да напуснат българско село, защото то е с една от "най-чистите етнически" пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com