Как можем да контролираме паник атаките: След пандемията все повече хипохондрици

1103
Как можем да контролираме паник атаките: След пандемията все повече хипохондрици
Снимка: iStock/Guliver

След пандемията от Ковид-19 все повече хора изпитват страх от болести – хипохондрия, според практиката на клиничният психолог Дария Младенова. Тя обясни в студиото на Bulgaria on air, че в България са много и хората, които се страхуват от животни, предимно от кучета. Според проучване на социологическата агенция ЕСТАТ, българинът се страхува от болест, бедност и война.

"Страхът е нещо напълно нормално, важен е, помага ни да се предпазим от различни ситуации в ежедневието. Фобията е ирационален страх, отвъд нормалното, тя ни пречи в нашето ежедневие, ограничава ни да живеем нормално, отключват се неприятни симптоми", пояснява Младенова. Симптомите са учестено биене на сърцето, треперене, потене, мравучкане навсякъде, замрежване на погледа, усещането, че не ни достига въздухът. Те могат да бъдат овладени чрез техники, като правилното дишане.

Концентрирането върху симптомите влошава ситуацията

Снимка: iStock

Още: Как да различим паническа атака от сърдечен удар?

Дишането - важна техника за справяне с проблема

"Имаме забързано ежедневие, стрес, всичко правим бързо и най-важното нещо, което ни държи живи - дишането, не го правим, както трябва“, казва клиничният психолог. Коремното дишане е една от най-важните техники. Трябва да насочваме силно внимание към тялото си, коя част е напрегната и да се разпускаме, съответно дишането да е по-спокойно, съветва Младенова.

Според нея социалната фобия се среща често - страх от това да бъдеш оценен негативно от хората, да говориш пред хора, да влизаш в контакт с хора, дори в семейна среда - да седнеш на вечеря и да те разпитват и да ти дадат негативна оценка.

Снимка: iStock/Guliver

Подходът

С пациентите си тя работи чрез виртуална реалност - среща ги със страха им в контролирана среда и заедно се учат да се справят с него. Тя поясни, че хората не се страхуват от изкуствения интелект, защото виждат как им помага за преодоляване на проблема. За да преодолее човек страха си, са нужди между 8 и 12 сесии. Клиничният психолог казва, че фокусът върху симптомите провокира паник атаки. Тогава на помощ идват техники за приземяване – връщане към „тук и сега“. Симптомите са силно биене на сърцето, имаме чувство, че не можем да дишаме и минава мисълта за смърт. "Веднъж получим ли паник атака на определено място, е много вероятно да се запамети в мозъка и следващия път пак отново да я получим там“, поясни клиничният психолог. Тя казва, че паник атаката е често срещана, но преодолима, стига човекът да е мотивиран и да иска.

Още: Какво да правим преди, по време и след пристъп на паника?

Друг често срещан проблем е депресията, а младежите все по-често се страхуват от повръщане, показва практиката й. "Спират да излизат, да ядат на обществени места, да пият.“ Това се дължи на нещо травмиращо, което се е случило в неподходяща ситуация, след което започваме да избягваме тази ситуация.

Тя поясни, че хората не се страхуват от изкуствения интелект и подчерта, че много й помага в работата. Методът за справяне с проблема е иновативен и е интересен за хората да попаднат в страха си в контролирана среда.

Още: Симптом на безпокойство и паник атаките, за които не се говори достатъчно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...