Какво ни каза Италия

13179
Какво ни каза Италия
Имате подкрепа за влизане в Шенген, засвидетелства президентът Джорджо Наполитано

Президентът Росен Плевнелиев запосвидетелства уважение към италианските си колега Джорджо Наполитано и заяви, че отношенията между България и Италия са отлични.

"Те са такива, защото се базират на хилядолетна традиция, на културно сътрудничество. Споделяме общи ценности и сме активни членове с общи приоритети в европейската общност и в НАТО. Имаме много силни икономически отношения. Италия е вторият най-важен търговски партньор и един от най-големите инвеститори в България. Италия винаги е разбирала и подкрепяла България", каза президентът след среща с италианския държавен глава Джорджо Наполитано в Рим.

Държавният глава заяви, че благодари на италианския президент за изключително важните, тежки и силни реформи, които е предприело италианското правителство.

"Те отекнаха в България, в Европа, в света, възстановиха доверие, помагат и на нас и на Европа да се справи по-леко с предизвикателствата, които все още стоят пред нас. Подкрепяме тази истинска политика на реформи, подчерта Плевнелиев.

Тук в Италия се раждат идеи. Тръгва и големият дебат за растеж, мерки за заетост, мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес, как да не харчим, а да инвестираме публични пари, мерки в подкрепа на публични проекти, които са част от дългосрочни приоритети.

Дойдохме тук, за да почерпим от този опит, от тези смели решения, да обменим общи идеи. Търсим възможности за съвместни проекти в областта на земеделието, енергетиката, регионалното сътрудничество. Имаме над 700 италиански предприятия, които работят в България, отбеляза президентът Плевнелиев.

Той заяви, че изразява волята на българските институции и българския народ, икономическото сътрудничество между България и Италия да получи своето ускорение. Благодарен съм, че мога да бъда тук сред приятели, сред визионери и хора, които ни разбират и подкрепят. Заедно можем да работим за една по-силна Европа, подчерта Плевнелиев.

Договорихме се, че транспортен коридор номер 8 ще получи своето ускорение, каза още Плевнелиев.

"България е единствената държава в момента, която усилено работи по Коридор номер 8. Това беше изключително подчертано с думи на благодарност от италианския президент”, заяви Плевнелиев.

Постигната е и договорка за съвместна работа в сферата на земеделието и производството на храни. Коментирани са идеи в подкрепа на малките и средните предприятия, идеи в подкрепа на големи инфраструктурни проекти. Обсъдени са били и енергийните теми, алтернативни газови връзки. По думите на президента „Южен поток” е изключителен приоритет не само на българското, но и на италианското правителство.

„Голям оптимист съм, Италия ни разбира, Италия ни подкрепя. Не е само категоричната подкрепа за Шенген, не е само категоричното разбиране, че заедно можем да ковем общо европейско бъдеще, по-ясната интеграция в Европа и новата фаза на интеграция”, каза държавният глава.

Плевнелиев е попитал италианския президент каква е рецептата на неговия политически успех.

Наполитано е отговорил, че е важно да се познава и разбира духа на Конституцията, както и това, че президентът трябва да е надпартиен.

Италия подкрепя българското искане за влизане в Шенген, тъй като правителството е изпълнило условията, за да бъдем всички заедно в тази отговорност, каза италианският президент.

„Радостен съм, че президентът Плевнелиев избра за първо посещение Италия. Това е значително признание за добрите, приятелски отношения между нашите страни, и на общите възгледи на двете държави по отношение на необходимостта да се довърши интегрирането на Балканите в евроатлантическите структури. Този път е все по-труден, но е необходим и без никакви алтернативи, отбеляза Наполитано.

Италианският президент заяви, че и двете страни подкрепят разширяването на ЕС с присъединяването на държави от Западните Балкани.

По думите на италианския държавен глава - голямо значение има желанието за реформи на българското правителство в областта на икономиката, правосъдието, администрацията.

Геополитическата позиция на България я поставя на кръстопът между Черно море и Балканите по отношение на енергетиката. Това е от особено значение, каза още той. Наполитано припомни, че Италия премахна ограниченията за работа на българите в страната.

Италианският президент заяви, че Eвропейският съюз знае как да се справя с финансови и икономически кризи и ще се справи и с тази криза.

"Убедени сме, че Италия е дала своя принос, направила е своите правилни избори. Фискалният пакт е международно споразумение, което ще ни позволи да консолидираме стабилността на нашите бюджети. Абсолютно необходимо е - да се даде тласък на нови политики за развитие на икономиката, на заетостта. Трябва да се има предвид трудната социална ситуация, която в момента е налице. Без съмнение, продължаваме пътя на реформите и на политиката на фискална строгост, заяви италианският държавен глава.

По думите му Росен Плевнелиев е изразил положителна оценка за реформите в Италия, с поетите отговорности от правителството на Марио Монти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com