Каракачанов с амбиции догодина да се въведе доброволна военна служба

1606
Каракачанов с амбиции догодина да се въведе доброволна военна служба
Снимка: БГНЕС

Догодина е възможно у нас да бъде въведено военното обучение в училище, както и доброволната военна служба.

"Моята амбиция за следващата учебна година от 15 септември да има военно обучение в училищата в 10 и 11 клас, като се надявам, че по това време ще можем да въведем и в действие и Закона за доброволната военна служба", заяви в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той бе на посещение в града за среща с областния управител Галин Григоров, където представи и пилотния проект на МО за патриотично възпитание чрез изкуство.

Каракачанов припомни, че Законът за доброволната военна служба е записан в програмата за управление между Обединените патриоти и ГЕРБ. Той ще касае онези младежи и девойки, които са навършили 18-годишна възраст и имат желание доброволно да служат. В момента се работи по текстовете на законопроекта, като предстои да се уточни периодът на служба – 6 или 9 месеца.

„Има много хора, които желаят, или родители, които желаят да пратят децата си, пък има и млади хора, които желаят да служат доброволно, за да получат някакви знания и умения. Не да стават професионални войници като професия, но да служат известно време, за да се научат на някои неща. И това би следвало да бъде уредено със закон, тъй като, ако сега някой млад човек иска да служи половин година, една година, той не може, защото трябва да подпиши договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило няколко въпроса - първо военната подготовка на младото поколение, и второ програма с недокомплекта във въоръжените сили, което е 5500 човека“, заяви Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

За целта ще се ползва материалната база, където служат кадровите войници, а там, където е унищожена, ще се възстанови. Военният министър подчерта, че за разлика от едно време, когато войниците са пращани да служат на другия край на България, сега те ще бъдат близо до родните си места.

Министърът коментира и пилотния проект на военното министерство „Чрез изкуство към патриотизъм“, с който се изгражда младежка сцена към Военния клуб в Русе. Тя ще се осъществява от театър-школа „Артистисимо“ с ръководители проф. д-р Александър Илиев и Иглика Пеева, които ще поставят български заглавия със съвременна и историческа насоченост.

„Патриотичното възпитание е една инициатива, която заслужава внимание. В края на краищата през всички форми на образование и на култура трябва да се възпитава патриотизъм, а не разни измислени ценности за третия пол и всякакви други измишльотини. Така че формата на един младежки театър може да допринесе да събуди интереса на младата аудитория към подобни теми“, каза Каракачанов.

Каракачанов: Военното обучение ще учи младежите как да реагират в екстремни ситуации

Въвеждат военно обучение в училищата. Това ще стане през учебната 2018-2019 година и ще се преподава на учениците между 10-и и 12-и кла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com