КАТ масово проверява с невалидни дрегери?

29067
КАТ масово проверява с невалидни дрегери?
Снимка: БГНЕС

Наказание, наложено на водач на МПС при проверка за алкохол с дрегер, може да бъде атакувано в съда ако проверката е била извършена с дрегер, който не е одобрен като измервателно средство според Закона за измерванията. Това обясни за Actualno.com Робърт Ахабабян, управител на електронния магазин за дрегери www.alcotester.bg, в коментар за спецификата на използването на дрегерите при проверка на шофьорите от пътните полицаи. Разговаряхме с г-н Ахабабян в светлината на промените в законодателството, според които вече могат да бъдат свалени регистрационните номера и да бъде спрян от движение автомобил, чийто шофьор отказва проверка с дрегер.

В момента у нас има само един дрегер, Dräger Alcotest 7510, който е с валиден сертификат и резултатите му имат доказателствена тежест в съда. Важно е да се знае и че на всеки шест месеца уредът трябва да минава периодична проверка в акредитирана от държавата лаборатория, за да се докаже, че отчита верни резултати.

Кога ви спират колата от движение - вижте хипотезите

Махането на регистрационните номера на автомобилите покрива три направления. Първото е употреба на алкохол – над 0.5 промила, вто...

По думите на г-н Ахабабян, макар че Alcotest 7510 е единственото сертифицирано устройство у нас, то не е масово използвано от служителите на КАТ, тъй като е много скъп уред и не всички патрули са оборудвани с него. Тъй като пробата с невалиден дрегер може да бъде тълкуванa юридически като некачественa, при положителна проба с несертифициран дрегер шофьорът обикновено се изпращан за кръвен тест (според Наредба №30, чл.2). Но някои хора може да имат сериозни причини да откажат кръвния тест, като например: страх от игли, съмнение относно това да не бъдат заразени с нещо.

Ако дрегерът, с който полицаят е направил проверката, не е одобрен според Закона за Измерванията или е с изтекла валидност от последната проверка, то това е може да бъде основание резултатът да бъде оспорен в съда.

"Част от служителите на КАТ продължават да работят със стари уреди, които са с изтекла акредитиция. Все пак те са инструктирани, че ако засекат някого с алкохол в кръвта и той откаже да признае резултата или не може да даде тест (ако е неадекватен) се изпраща (или кара) за кръвен тест в най-близката клинична лаборатория", обясни още Робърт Ахабабян. "Резултатът с кръвен тест е солидно доказателство", подчерта той.

В протокола, който се съставя от полицията при проверката с дрегер, трябва да пише с кой модел и сериен номер на дрегера е извършена проверката. Затова при липсата или неточности на тези данни, ако дрегерът не е с валиден сертификат или са минали повече от 6 месеца от последната проверка, това може да бъде използвано за оборване на наказателното постановление в съда. Което и става доста често, по думите на г-н Ахабабян.

Христо Радков: Новите правила на пътя няма да променят нищо в съзнанието на хората

Най-важното е, че броят на загиналите няма да се промени, най-вероятно ще се увеличи. През последните години качваме глобите, но броя...

В борбата с пияните шофьори, с последните промени в Закона за Движение по Пътищата, чл. 165 (2), т. 3 и т. 9, влезли в сила от 21.01.2017 година, се дава възможност да се свалят номерата автомобила на място, ако водач е с над 0,5 промила или ако откаже проверка с дрегер или с кръвен тест.

Като цяло похвална инициатива за борба с пияни водачи, но г-н Ахабабян се опасява, че ефектът ще е спорен. Защото сега, ако водач е хванат с алкохол над 0,5 промила кое е по-вероятно - да му свалят номерата или да се вдигне цената на подкупа? А ако е бил хванат с дрегер, който не е сертифициран и впоследствие той осъди държавата за това, че го е лишила от автомобил неправомерно, парите за обезщетението ще дойдат пак от джоба на данъкоплатеца, т.е. нашия джоб. Засега не сме видели случай на осъден чиновник, заради чиито действия държавата изплаща обезщетения, припомни г-н Ахабабян. В допълнение на тази мисъл Actualno.com припомня, че през миналата година Върховният административен съд (ВАС) с председател Георги Колев взе тълкувателно решение, според което не се позволява на граждани и на юридически лица да съдят за вреди институциите, които са приели и изпълнили незаконен подзаконов нормативен акт. Мотивът – докато не бъде решено, че един подзаконов нормативен акт е незаконен, той си е законен и затова по това време всъщност няма щети от изпълнението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com