Kaufland България е основен партньор на есенното издание на „Книги за смет”

3500
Kaufland България е основен партньор на есенното издание на „Книги за смет”
Снимка: Kaufland

Kaufland България е основен партньор на есенното издание на „Книги за смет“, което ще се проведе на 26 септември в София и Плевен и на 27-и в Пловдив. След успешното лятно издание на кампанията, в което бяха събрани и рециклирани над 5 тона пластмасови отпадъци, нови три града се включват в кампанията тази есен.

„Книги за смет“ е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. Всеки желаещ да участва в кампанията може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса. Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа.

26 септември:

София

  • хипермаркет Kaufland, ул. „Филип Аврамов“ 3;
  • хипермаркет Kaufland, бул. „Ген. Тотлебен“ 36.

Плевен

  • хипермаркет Kaufland, ул. "Сан Стефано"80.

27 септември:

Пловдив

  • хипермаркет Kaufland, бул. „Освобождение“ 47;
  • пред сградата на Общината

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ е необходимо да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

По регламент срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: "Доктор Дулитъл", "Дивото зове", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Война на световете", "Министерство на времето", "Колекционерът на изгубени неща", "Ловът" и др.

Тази година кампанията „Книги за смет” се провежда при засилени мерки за сигурност и при спазване на всички епидемиологични разпоредби на Министерство на здравеопазването. По време на събитието допустимото разстоянието между участниците ще бъде маркирано с графични обозначения, така че да се спазва необходимата дистанция. Организаторите са предвидили ръкавици и предпазни шлемове за своите екипи, както и дезинфектанти, които ще бъдат достъпни за всички посетители. Книгите няма могат да бъдат разлиствани и разглеждани, а кориците и ще бъдат покрити със специален ламинатен слой за лесна дезинфекция.

Организатори на кампанията са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Към тях за втора поредна година се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic* - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

В рамките на лятното издание на кампанията, което се проведе през юни на територията на Велико Търново, Бургас и Варна, за броени часове бяха събрани близо 5 тона пластмаса, като от първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 70 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com