Kaufland България ще отбележи Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал

2855
Kaufland България ще отбележи Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал
Снимка: Кауфланд

Kaufland България ще отбележи за поредна година Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал, посветен на опазването и отглеждането на пчелите. Събитието ще се състои на 21 май в Южния парк. Негов организатор е „Истински мед“, а Kaufland e партньор на фестивала в контекста на своя ангажимент за опазване на биоразнообразието.

Събитието ще започне в 10 часа и ще продължи до 19 часа. То е със свободен вход и ще предложи на посетителите разнообразна програма за малки и големи. Сред тях са представление „Пролетен карнавал“ на куклен театър „Мариета и Марионета“, изпълнения на детска вокалната група „Мечо Пух“ и работилници за деца, в които да се научат как да изготвят хотели за пчели и да си направят домашна градинка в помощ на опрашващите насекоми. По време на събитието ще има и викторина с награди, дискусия с пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за това как може да се подобрят възможностите за пчеларство у нас, литературното четене и други.

Ден на медоносните пчели, застрашени от изчезване

Днес, 20-ти май, празнуваме Международния ден на медоносните пчели, които предоставят безценна услуга на нашето общество и са един от н...

В рамките на фестивала ще бъдат връчени и дипломите на първия випуск на „Пчеларски университет“, за чийто старт у нас Kaufland България подкрепи „Истински мед“. В рамките на програмата 30 кандидат-пчелари се обучаваха хибридно в рамките на 3 месеца от опитни пчелари и преподаватели по пчеларство. Целта на „Пчеларски университет“ е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща си общност в страната.

Международният ден на пчелата се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от ООН в края на 2017 година. Той цели да информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

Подкрепата за фестивала е част от поредицата активности, посветени на биоразнообразието и опазването на пчелите, които Kaufland България традиционно реализира. През април търговската верига за поредна година проведе информационна кампания на територията своите хипермаркети в страната по повод Световния ден на Земята, с която информира за застрашените местообитания и храна за пчелите. През май, като част от усилията в подкрепа на биоразнообразието, служители на компанията засадиха медоносни дръвчета във Видин. Подобни акции по залесяване с медоносни растения от доброволци на Kaufland имаше също през миналата година, когато служители на търговската верига засадиха липи и акации в Пловдив и Добрич.

Веригата има ангажимент за редуциране и избягване на пестициди при отглеждането на цветя и растения и работи рамо до рамо със своите доставчици да използват предимно биологични препарати и да спазват и прилагат Етичен кодекс за бизнес партньори по веригата за доставки на Kaufland. Ангажиментите на компанията са обобщени и публикувани в „Доклад за прозрачност Цветя&Растения“ и "Доклад за прозрачност Плодове&Зеленчуци". Kaufland България целенасочено включва в своя асортимент семена и растения, благоприятни за пчелите.

Отбелязваме Международния ден на пчелата

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчелар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com