КБ: Има нови лобистки текстове в Закона за горите на управляващите

3729
КБ: Има нови лобистки текстове в Закона за горите на управляващите

Депутатите от КБ откриха нови лобистки текстове в предложения от управляващите законопроект с промени в Закона за горите, приет по-рано днес на първо четене и по който управляващи и еколози постигнаха съгласие.

Покрай текста със ски пистите останаха незабелязани други текстове и такива, които създават корупционни практики, съобщи народният представител от КБ Корнелия Нинова. Те засягат продажбата на дървесина през стоковата борса. Нинова припомни, че представители на дървопреработвателната промишленост преди време са поставили пред земеделския министър Мирослав Найденов въпроса за продажбата на дървесина през стоковата борса и по-точно невъзможността на голяма част от бранша да участва в търговете.

Този способ за продажба на дървесина остава в сила, информира тя, но това според нея създава предпоставки за корупция. Дървопреработвателите поставиха въпроса и продаването на дървесина в пакет, припомни още Корнелия Нинова. Тях тази процедура не ги устройва, искат да закупят определено количество, а продажбата чрез пакети е корупционен способ, защото се купува от посредници на ниски цени, след това се разделят тези пакети и се продават на по-високи цени, обясни Корнелия Нинова. Друг проблем, според нея, е износът на дървесина, като от това най-потърпевши са българските предприятия, които страдат от недостиг на дървесина. Тези нерешени проблеми засягат 23 000 души, които работят в сектора и над 100 български фирми в този сектор, уточни тя. По този начин се убива цял сектор от икономиката на България, обобщи Нинова. От КБ искат още между две гонки, които Мирослав Найденов организира по плажовете срещу продавачите на царевица, да дойде в НС и да вземе мерки, за да изпълни обещанията си.

След скандала на 17 февруари 2012 г. от Софийска стокова борса се наложи министърът на земеделието да направи кръгла маса в НС и каза, че няма повече да се продават дърва на корен и ще гарантира прозрачни търгове, в които всеки може да участва и да бъдат постигнати най-високите пазарни нива, обясни депутатът Димчо Михалевски от КБ. След това Мирослав Найденов имитира разговори в работната група по изработване на новата наредба, която до момента не е готова, а вече са проведени няколко големи търга за милиони левове и за стотици хиляди куб.м дърва, посочи той. Практиката е, че, както след закупуване от стоковата борса, така и след търговете, тези пакети от по 100 хил. кубика се разбиват на пакети от по 2 хиляди и се препродават през 20 лв. разлика на кубик, платена на ръка – организирана контрабандна продажба на дървесина в България, което става с дейното участие на министъра на земеделието, коментира Михалевски.

Тези фирми, използвайки чадъра на ГЕРБ, са абсолютно безконтролни в реализацията на тези количества, допълни той. При това положение ще сезираме данъчните органи да си свършат работата, закани се Михалевски. Ще искаме незабавно 3 неща от министъра, подчерта той - още другата седмица да има нова среща на всички заинтересовани страни в НС, ще го питаме кога ще има готова наредба, която ще регламентира търговията на дървесина, и трето - кога ще се гарантира свободен и конкурентен достъп до дървесината, продавана в България от над 350-те малки дървопреработвателни фирми.

Редактор: Георги Иванов

Поредно протестно шествие за горите

Днес за пореден път протестиращи ще се съберат на Орлов мост в столицата в защита на горите, съобщиха организаторите.Шествието този път...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com