КЕВР: Няма основания за преразглеждане на цените на парното и тока

1074
КЕВР: Няма основания за преразглеждане на цените на парното и тока
Снимка: БГНЕС

От Комисията за енергийно и водно регулиране оповестиха, че анализът на данните и нормативните разпоредби не дава основания за преразглеждане на цените на парното и тока, утвърдени за периода-юли 2020 г. - юни 2021 г. Това гласи писмо от енергийния регулатор в отговор на искане на омбудсмана.

"Неоснователни и тенденциозни са твърденията, че през заплащаните сега цени клиентите кредитират „Топлофикация София“ ЕАД за разходите за природен газ", пише още в отговора до Диана Ковачева.

КЕВР проверява сметките за парно в София

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на високите сметки за парно през ноември в София, съобщиха от ене...

Припомняме, че вчера омбудсманът сезира министър Теменужка Петкова в поредния си опит да настоява пред ресорните органи, че в условията на пандемия е меко казано некоректно да се увеличава цената на водата, например.

За какво още настоява омбудсманът, вижте тук: 

Омбудсманът поиска намаляване на цената на парното и топлата вода от 1 януари

Ето и цялото съобщение от пресцентъра на доц. Ковачева:

ВАП: КЕВР да коригира цената на водата заради ниско качество

След проверка по медийни публикации за лошо състояние на ВиК мрежата в страната, Върховната административна прокуратура(ВАП) нареди на ...

"Обективният анализ на наличните данни и нормативните разпоредби към момента не дават необходимите основания за преразглеждане на цените на топлинната и на електрическата енергия, утвърдени за регулаторния период 01.07.2020 г. – 30.06.2021 г.

Това се казва в писмо на Комисията за енергийно и водно разпределение (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева. От регулатора заявяват, че са неоснователни и тенденциозни твърденията, че през заплащаните цени клиентите кредитират „Топлофикация София“ ЕАД за разходите за природен газ, тъй като по аналогичен начин може да се твърди, че и доставчикът кредитира клиентите си за направените по-високи разходи за квоти въглеродни емисии.

Към настоящия момент отчетните данни показват, че средното отклонение между определената прогнозна цена на природния газ за периода 01.07.2020 г. – 31.12.2020 г. спрямо постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%. Дори при ревизиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 г. с актуалните стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), актуалния курс на щатския долар и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е отново около 12%, тоест под минималния изискуем праг от 15%, се посочва в писмото до Омбудсмана.

Комисията счита за неправилни изчисленията на някои граждански организации и за некоректни направените въз основа на тях твърдения, че от 01.07.2020 г. досега „Топлофикация София“ ЕАД е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лв., в резултат на постигнатите по-ниски цени на природния газ. Въпросните изчисления не са съобразени с текста на разпоредбите, дефиниращи понятието „съществено изменение“, тъй като се основават на сравнение между постигната цена през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. със средната прогнозна цена за целия регулаторен период, вместо с прогнозната цена за същото шестмесечие, се казва в писмото на Комисията. При сравнение на прогнозираната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 г. с отчетената цена за същия период е видно, че отклонението е в размер на около 12%, тоест надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лв., казват още от регулатора."

КЕВР: Водата ще поскъпне най-много в София и Разград

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com