Кирил с резерви за избора на патриарх

17402
Кирил с резерви за избора на патриарх

Варненският митрополит Кирил изказа резерви за бъдещия избор на патриарх. той трябва да се проведе в събота и неделя. За високия пост ще се състезават  митрополитите Галактион, Неофит и Гавриил, предаде Стандарт нюз.

Според Дядо Кирил обаче изборът им не е в съгласие с устава на Българската православна църква.

Галактион, Неофит, Гавраиил - официалните кандидати за нов патриарх на България

Митрополитите Гавраиил, Неофит и Галактион са тримата кандидати за патриарх, съобщи митрополит Йосиф, говорител на Светия Синод, пред...

"Като обикновен даже християнин не мога да не обърна внимание на пропуски, които са направени при избора. Взема се решение от Светия синод колко гласове са нужни, за да бъде избран някой от кандидатите, след това изведнъж се променя", каза пред БНР митрополит Кирил. Според него никъде няма избори, които да се провеждат в два дни.

"Нали точно това е възможност за манипулация. Освен това не е подписан самият протокол на това заседание, където се решава за колко да се гласува", заявява той. Според него се предвижда извънредно заседание на Светия синод.

"Ако се съгласят, аз съм отправил и писмо и до самите тях. Има още много въпроси, които не са решени. Процедурата и подходът, как ще се действа по-нататък и при самия избор. Има много още неясноти, не е подготвено всичко", допълни Кирил.
Междувременно от гражданско сдружение настояват за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на устава на църквата. Те са внесли жалба във ВАС, но според прависти тя е нищожна, защото актовете на Българската православна църква не подлежат на съдебен контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com