Кметове обсъдиха с Херо Мустафа антикорупционни реформи

1825
Кметове обсъдиха с Херо Мустафа антикорупционни реформи
Снимка: Международен републикански институт

Кметове обсъдиха общински антикорупционни реформи на кръгла маса на Международния републикански институт (IRI). Форумът събра кметове и заместник-кметове от десет български общини, за да обсъдят приемането и прилагането на програми за антикорупционни реформи, дело на работни групи на местно ниво, в които са се включили представители на общинските власти и гражданския сектор, съобщиха от Международния републикански институт.

Дискусията се проведе под формата на кръгла маса със специален гост посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

“Днес съм тук с Вас по две причини. На първо място, за да изразя уважението си към работата и ангажимента ви за повече прозрачност и на второ място, за да подчертая важността на вашите усилия. Вашата работа е важна, защото повишаването на прозрачността и превенцията и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите,” отбеляза посланикът.

Десетте общини участват в програмата на Международния институт „Борба с корупцията на общинско ниво в България“ от есента на 2021 г.

В събитието участваха Живко Тодоров - кмет на Стара Загора, Димитър Николов - кмет на Бургас, Хасан Азис - кмет на Кърджали, Илко Стоянов - кмет на Благоевград, Пенчо Милков - кмет на Русе, Станислав Владимиров - кмет на Перник, Мирослав Грънчаров - зам.-кмет на Разград, Венера Милова - секретар на Столичната община, Александър Владимиров - зам.-кмет на Враца, Нейко Генчев - зам.-кмет на Велико Търново. Още: ЕК връща мониторинга над България с нов доклад за върховенството на закона

Те отбелязаха общите предизвикателства, пред които са изправени по отношение на ефективната прозрачност и гражданското участие.

Общинските лидери изразиха и готовност за ефективно реализиране на разработените реформи. Програмният мениджър на Института София Петкова подчерта, че общинските програми за антикорупционни реформи са продукт на работни групи във всяка от общините.

„Изготвянето и приемането на програмите от реформи е жизненоважно и ние сме благодарни за активната роля на Вас и Вашите екипи във всички етапи от програмата на института. Прилагането на приетите реформи е още по-важно. IRI се ангажира да продължи да оказва подкрепа на Вашите общини при осъществяване на реформите“, сподели Петкова с кметовете.

Програмите от реформи, изготвени и приети с единодушие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 г. на кметовете за разглеждане за официално приемане. Пет общини вече са приели своите програми за реформи с решение на общинските съвети – Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград и Столична община. Очаква се останалите общини да направят това през следващите месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com