Коя е българката, участвала в проектирането на най-модерната хирургия в Европа? (ВИДЕО)

10638

Ралица Йорданова завършва Немската езикова гимназия в София, след това следва архитектура в Кайзерслаутерн, Германия. Живее там от 2003 година. Дипломира се успешно и започва работа в архитектурно бюро в Щутгарт, където само за три години и половина реализира над 50 проекта. През 2014 година обаче решава да се премести в по-голямо архитектурно бюро с богат опит в проектирането на болници, жилищни комплекси и спортни зали.

Така българката става част от екипа от общо 30 архитекта, проектирали новата сграда на Университетската клиника в Хайделберг, притежаваща най-модерната хирургия в Европа.

"Аз попаднах в този екип преди вече повече от 5 години, търсейки професионално развитие. Имах желание да работя върху по-големи и по-комплексни проекти. А проектите в сферата на здравеопазването са най-сложните в архитектурата. В началото бяхме доста хора, попаднах в пиковия час за проектантската работа", споделя Ралица в "Студио Actualno".

Клиниката е разположена на обща площ от над 50 000 кв. метра, от които използваемите са 20 700 кв. метра.

"Аз се занимавах с една част от вътрешната архитектура, все пак проектът е много обемен и има много детайли, които изискват време и старателна работа. Работих върху елементите, които са видими за хората и пациентите, например информационните пунктове, разположени из сградата, из различните отделения, изработката и конструкциите на аулата, защото това е университетска хирургия и има учебна част, също и голяма част от вградените мебели в сградата, подовите конструкции, вратите и какви ли не технически задачки."

Въпреки пандемията болничното заведение е завършено през юли 2020 година и отваря врати за пациенти в началото на октомври 2020 година.

"Проектът всъщност е конкурс, който нашето бюро е спечелило още през 2011 година и реално проектантството започва в края на 2012 и приключихме с последните задачи може би преди около 2 години. Пандемията не се отрази директно на проектантската част, защото вече почти я бяхме завършили, но имаше разместване в графиците на строителството и пускането на сградата.

През април месец, когато нещата започнаха да стават критични, ръководството на Университетската клиника прецени, че иска да използва леглата за Ковид отделение. И реално имаше части от сградата, които бяха пуснати предварително. В последствие подготвихме и интензивното отделение, и двете работеха, докато още се завършваше сградата. Когато лятото броят на заболелите намаля се прекрати тази употреба, за да може вече да се свърже цялата сграда и да се подготви за пълната й употреба."

Впечатляващата сграда на клиниката от ново поколение разполага със спешно отделение, няколко лаборатории, 16 операционни, 313 болнични легла, 48 от които интензивни, учебна аула с 200 места и дори площадка за хеликоптер. А изграждането им струва над 200 милиона евро.

"Другите проекти, с които се занимавах в началото на моята кариера, бяха предимно по-малки и варираха от еднофамилни къщи до промени на офиса сгради. Най-интересните неща, с които се занимавах, бяха временни конструкции за различни събития - правих няколко павилиона за олимпиадата в Сочи, Русия. Имаше един в Калифорния за представянето на един вече доста известен хибриден автомобил и последният ми проект беше павилионът на Швейцария, на експото в Милано през 2015 година."

Планира ли завръщане в България и кои са любимите й архитектурни сгради в света, вижте в интервюто с Ралица Йорданова.

Интервю на Габриела Андреева

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Ваня Щерева: Нетрайният ми интерес към нещата е едно от лошите ми качества

Актрисата Ивана Керанова: Изкуството е голяма, има място за всички

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com