Колко и какви оферти за изтребител ще получим, ще разберем след няколко часа

2503
Колко и какви оферти за изтребител ще получим, ще разберем след няколко часа
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 1 октомври, трябва да бъде отворена офертата за нов изтребител на армията ни. Единствената опасност би била, това, което ни се предлага, да не можем да си го позволим, обяви в специално интервю за bTV зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов по този повод. Той ръководи делегацията на Министерството на отбраната (МО(, която посети за консултации по предоставянето на предстоящите оферти САЩ и Швеция.

Съгласно одобрен от Народното събрание проект се предвижда за нов тип боен самолет да бъдат отделени 1,8 млрд. лева с ДДС. В това число влизата 8–9 самолета. Като примерна схема е предложено машините да се изплащат разсрочено в следващите 9 години.

Скоро ще се проведат първи тестове на прототип на нов изтребител в Русия

Руският тежък боен безпилотен летателен апарат "Ловец", който отчасти ще се управлява от изкуствен интелект и ще стане прототип на изтр...

Първите изтребители с наземното оборудване, въоръжение и обучение, трябва да са доставени до 3 години от подписване на договора. На исканията за информация са предоставени 15 отговора за нови и употребявани самолети от 7 държави. Предстои днес, 1 октомври, да разберем колко от тях ще отговорят с оферти и ще изпратят документи до 12:00 часа на обед.

Запрянов смята, че ще има оферти от САЩ (нови или стари F-16 и F-18) и Швеция (стари или нови "Грипен"), като той имал твърдо уверение от държавния секретар по отбраната на Швеция, че те са завършили подготовката на техните документи. Освен това се чакат оферти от Италия (за Eurofighter), Франция (Rafale и втора ръка F–16), Португалия и Израел. Генералът не смята, че друга държава ще обжалва процедурата, защото е имало специални държави посещения в САЩ и Швеция, понеже посещенията били за разговори "правителство - правителство".

"Ако някоя държава с офертата си не се вписва като цена, срок на доставка или наличност, след като се направи пълен анализ на всички оценки, ще можем да водим допълнителни разговори по офертите с отделните държави, за да получим от тях окончателно предложение – как те мислят да участват с тези оферти, ще подобряват ли предложенията. Но аз не очаквам всички оферти да не съответстват на основните изисквания. Аз очаквам повечето оферти да отговорят на основните изисквания, даже бих се радвал да сме затруднени, всички оферти да съответстват на основните изисквания и да избираме между равностойни оферти коя е най-добрата", добави Запрянов.

Има обаче възможност офертите да не се отворят днес (1 октомври). Неизвестно е, ако някоя от държавите се възползва от обявената в искането за предложение възможност за удължаване на срока, ако не се е справила с подготовката на документацията – "тогава ние трябва да се произнесем и да обявим окончателен срок и след този окончателен срок, трябва отново да отворим офертите. Ние ще трябва да спрем отварянето на офертите – аз не искам да изпадаме в тази хипотеза. Надявам се в 12 часа всички поканени държави или да предоставят оферта, или тези, които са сметнали, че не покриват условията, да не предоставят", уточни Запрянов.

България ще поиска оферти за изтребители от седем държави

Българското Министерство на отбраната смята да изпрати до седем държави запитване/ искане за предоставяне на оферти за доставка на 16 н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com