Колони от автомобили се образуваха на граничния пункт Маказа

8431
Колони от автомобили се образуваха на граничния пункт Маказа
Снимка: Getty Images / Guliver

Километрични колони от автомобили се образуваха и тази неделя на граничния контролно-пропускателен пункт Маказа-Нимфея между България и Гърция, който в разгара на лятото е вторият по натовареност след Кулата. Това предаде БНР.

Освен от българи, пунктът се използва масово от румънци и украинци, за които той е най-пряката им връзка с плажовете на Бяло море.

Момчилград ще бъде свързан с нова връзка към пътя за Маказа

Изгражда се нова връзка, която ще свърже Момчилград с международния път към Гърция през Маказа. Изцяло е асфалтирано кръговото кръсто...

За да влязат в Гърция обаче, често пътуващите чакат над 2 часа. Според очевидци, тази сутрин колоната от автомобили е била над 2 километра като някои шофьори са се отказали и са избрали далеч по-спокойния пункт Златоград.

Същите дълги колони се образуват и вечер на влизане в България. В разгара на летните отпуски през пункт Маказа-Нимфея на денонощие преминават 10 000 автомобила, сочат данните на гранична полиция. Това е така, защото трасето като трансграничен коридор е най-прекият достъп до гръцките плажове за жителите на Северна Европа.

Оказа се, че Маказа е най-натовареният граничен пункт след Кулата, но с далеч по-малки възможности. Контролно-пропускателният пункт разполага само с по две трасета на вход и на изход, които са крайно недостатъчни да поемат огромния трафик. Въпреки, че проверката на документите отнема не повече от няколко минути, колите са прекалено много и чакането е дълго.

Съществуват и опасения, че преминаването през пункта Маказа-Нимфея ще стане още по-сложно, ако отпадне забраната за камиони и тирове. Вариант за облекчаване на трафика е разширението на пункта, но според запознати, това ще е неизгодно предвид очакванията България скоро да влезе в Шенген, а тогава колите спокойно ще преминават през Гърция.

Три километра се изминаваха за два часа на ГКПП "Маказа" през уикенда

Колона от автомобили, дълга повече от пет километра, се бе образувала през изминалия уикенд на граничен контролно- пропускателен пункт ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com