Коментар №2 на седмицата: Имаш човек - в парламента. Четири ползи от появата на Ицо Хазарта

5266
Коментар №2 на седмицата: Имаш човек - в парламента. Четири ползи от появата на Ицо Хазарта

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.


Влизането на Ицо Хазарта в политиката е може би най-сериозният ход, който партията на Кирил Петков направи, след като вчера обяви присъединяването му. И популярният мийм, в който Кирил Петков и Христо Иванов разменят погледи, и Иванов пита дали "Продължаваме промяната" ще взема гласове от БСП, а Петков мълчаливо го насочва към твърде логичното подозрение, че ПП всъщност ще предизвика отлив от "Демократична България", вече изглежда все по-реалистичен. Особено след разрива, който се случи между десните и него, и "кървавото писмо", което Хазарта преди време написа. 

Извън тези неща, плюсовете от кандидатурата на Хазарта, не непременно за него, а въобще за политическия живот, са много. 

1) Двата "тренировъчни" парламента не успяха да постигнат общ кабинет, но в тях все пак се случи значителна промяна. А именно - на места, много колебливо, но все пак забележимо, да има народни представители, от които да не изпитваш галактически срам и да имат някакъв авторитет. Ицо Хазарта все пак ще допринесе към краткия списък на доверието, открояващ се на общия фикусен фон.  

2) Със сигурност възходът на "Продължаваме промяната" с неговото присъединяване ще набере още по-голяма сила. А това е силно необходимо, тъй като партиите на протеста прекараха вече два парламента в убедителна невъзможност да организират ново правителство. В момента въобще не може да се каже, че връзките им са особено заздравени и надеждни. Единственото, което имаме насреща, е обещанието на Слави Трифонов в интервюто с Бойко Василев, че след тези избори "Има такъв народ" ще прояви отговорност и ще направи правителство. То обаче виси във въздуха по много причини; най-вече тази, че поне по социологически проучвания партията на Трифонов изпада от челната тройка. Ако има някаква възможност за нов кабинет, тя би била дипломатично структурирана около партията на Кирил Петков и ако Хазарта влее допълнително гласове в партията, тя би имала по-голяма гравитация спрямо останалите; такава гравитация е изключително необходима в момента.  

3) Самият Христо Петров е изявил желание да се посвети на определен сектор - образованието. Това, разбира се, не означава, че можем да предположим каквото и да било за идеите му в този сектор - нямаме представа какви са те. Но поне това не изглежда като класическия случай, в който известна фигура от шоубизнеса става кандидат за депутат и на всички е ясно, че нито партията има някакъв план за известната фигура от шоубизнеса, нито известната фигура от шоубизнеса има някакъв план за партията си; всичко се прави просто, за да се каже, че "еди си кой" е там и се разчита никой да не попита "и кво от това". 

4) Това, че появата му в парламента ще увеличи самият интерес към инстититуцията, е не просто "шоу" елемент; Хазарта по всяка вероятност ще пренесе ставащото там през социалните мрежи и ще разшири поколенческия обхват на самия политически живот. Протестите през лятото на 2020-та година успяха да направят именно това; да включат в политическия живот, а по-късно и вот, хора, които допреди това, бяха част от пасивното мнозинство. А всяко разширяване на басейна от гласове е от полза, доколкото парира възможностите за купен, корпоративен, държавно административен вот. Накратко: много хора ще "имат човек" там, където е най-необходим; в парламента. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com