Коментар №3 на седмицата: България днес: Предупредих МВР, че ще ме убият и ме убиха

2482
Коментар №3 на седмицата: България днес: Предупредих МВР, че ще ме убият и ме убиха

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


Мислите ли, че в България всичко е едно ужасяващо повторение? Дежа вю, по-изтънчено казано? Грешка – въпросът е колко често го мислите и какво правите, за да се промени.

Че в България правосъдие няма ще отговорят хиляди българи. Даже като нищо и милиони – ако са честни пред себе си и не ги е страх от някой друг. Може дори и всички, живеещи в тази територия, наречена държава, така да отговорим, когато сме насаме. Поредният пример, че е така, е убийството на психолога Иван Владимиров-Нав.

Много често у нас използваме думата "потресаващо", но този път тя не може да опише ситуацията. Защото Владимиров е застрелян от съсед, бивш полицай, като преди това да се случи е предупредил в телевизионен ефир, че може да се случи! Отделно са сигнали до полицията.

Да повторим – в телевизионен ефир, при това не някоя си там телевизийка, а една от трите с най-голям рейтинг в лицето на bTV, начетен и интелигентен млад мъж, чиято професия е да изучава човешкото поведение, казва, че бъдещият му убиец го тормози! Не само него, но и други хора във входа му.

Полицията знае! Полицията не прави НИЩО! Следствието не прави НИЩО! Прокуратурата не прави НИЩО! Защо? Наистина не искам да предполагам – най-лесното е да кажа, че ги мързи и толкова си могат. Всеки случай обаче си има собствени индивидуални особености, но когато ПОСТОЯННО си говорим за безумно битово насилие като това с Владимиров, явно има и нещо общо.

През 2014 година (!!!) писах коментар за друг случай как работи българското правосъдие: "Съдия Линч". Вкупом как работи – защото полиция, следствие, прокуратура и съд са скачени съдове. Един да не работи, всичко отива по дяволите.

"Пичове, шегувате ли се с нас, наистина? Ако не се вземат мерки, съжалявам, че ще цитирам Шекспир, но... тази държава ще трябва да се залости и да се приключи" – това каза водещият в bTV Александър Кадиев, след като Владимиров говори за тормоза именно пред Кадиев! Аз няма да съм толкова мек и директно питам овластените да се грижат за правосъдието в България: Вие НАИСТИНА ли искате да Ви сменим със съдия Линч?! И НАИСТИНА ли мислите, че опасността правосъдието да бъде взето в ръцете на който се чувства онеправдан, е обществено минимална?

Време е за персонална отговорност. Време е тези, които приемат сигнали за насилие и си намират оправдание след оправдание да не свършат нищо, да носят последствията - уволнение от работата, която не вършат. Време е същите тези, ако и като са наясно, че причините да не могат да предпазят хора като Владимиров са нагоре по веригата - примерите с БСП и "Възраждане" са очебийни и върхът на айсберга, да излязат, да го заявят и да поискат промяна! И да не спират да я искат, докато не се случи! Иначе става като със земетресенията - ефектът от съдия Линч е такъв, исторически е доказано.

ОЩЕ: Белобрадова обвини Нинова, че „с брутални средства“ атакува законопроекта за домашното насилие

п.п. За съдия Линч и опасността, която носи, не съм писал само веднъж през годините – ето и още един пример: Д-р Димитров - поредната стъпка към съдия Линч. Нещата не само не се променят, ами се влошават - такова ми е усещането!

* Капитан Уилям Линч е бил плантатор от Вирджиния. Именно той се смята за причината да възникне терминът "линчувам". Най-общо казано, линчът представлява несакнционирано от законно избрана власт раздаване на правосъдие (обикновено със силови методи, разбирайте побой, бесене, разстрел), но без да бъде осигурена адекватна правна защита на обвинения и без да се спазва принципът "невинен до доказване на противното". През 1782 година друг гражданин на Вирджиния – Чарлс Линч, описва т.нар. "Закон на Линч" - действията, които борещите се за независимост от британската корона американци предприемат в защита на правосъдието така, както го разбират.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com