Корояд съсипва горите в Родопите

5124
Корояд съсипва горите в Родопите
Снимка: Actualno.com

Родопската гора съхне с невиждани размери. Държавата трябва да вземе спешни мерки заради масовото съхнене на иглолистните гори, под заплаха са цели екосистеми и водоснабдяването в планината.

През последните седмици са получени редица сигнални от цялата Смолянска област за интензивно изсъхване на боровите гори. Изключително тревожно е положението с иглолистните насаждения в по-ниските части на планината, където са засегнати хиляди дървета.

За втори път: В Община Родопи не могат да си изберат председател на съвета

Общинските съветници на Родопи не успяха за втори път да изберат нов председател на местния парламент. С 11 гласа „за“ и ...

Това заяви депутатът от БСП Дора Янкова, съобщи агенция Фокус.

Янкова подготвя спешно питане към министъра на земеделието и храните Десислава Танева, както и към заместник-министър Георги Костов. Според експерти, с които Янкова е разговаряла, горите са обхванати от корояд.

"Проблемът е много сериозен и е напълно вероятно, ако не бъдат взети спешни мерки от държавата до края на годината стотици декари гори да изсъхнат. Това е особена заплаха за селищата в региона и крие сериозен риск за водоснабдяването и екосистемите", категорична е Янкова.

Според нея един от проблемите, е че след снеголома през зимата на 2015 г. не са взети мерки за почистване на горите, което е довело до няколкократно увеличение на вредителите.

Над 330 родопчани се събраха на Родопска среща в Асеновград

Над 330 родопчани се събраха на Родопска среща в Асеновград. Това е традиционно събитие, което се провежда в асеновградски регион от 19...

Янкова е категорична, че трябва да се предприеме авиоборба с вредителите и спешно почистване на заразените и паднали дървета. Според нея може да се приложат серия от мерки, с които да се ангажират както горските служители, така и местното население.

"Туристите са потресени от кафявите петна, с които са обсипани горите в цялата област. Хората в региона са притеснени, защото гората е техният живот", отбеляза още народния представител.

Жителите на село Давидково, община Баните са показали на депутата снимки с цели местности обхванати от масово съхнене на дърветата. В Давидково хората настояха час по-скоро да се реши проблема с разработването на минното находище, което е единствената перспектива за общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com