Крепостта "Мисионис" може да се превърне в атрактивен туристически обект

28887
Крепостта "Мисионис" може да се превърне в атрактивен туристически обект

Крепостта "Мисионис" край Търговище може да се превърне в атрактивен обект за културен туризъм в Североизточна България.

Това каза на пресконференция проф. Николай Овчаров, отчитайки свършеното през археологическото лято на крепостта, предаде БТА.

Стъклен асансьор вози до "Трапезица"

Стъклен асансьор до царската крепост “Трапезица” е най-новата атракция във Велико Търново. Съоръжението е с 25 места, изд...

Представени бяха непоказвани досега находки. Три дамски гребена, които са били специални украшения на богатите дами от античността. Две лампи от същия период, представящи бита на хората. Фрагмент с антилопа и част от лампа, произведени в Африка, които са свързани с вноса и показват, че търговците от "Мисионис" стигнали до Северна Африка. Интерес за археолозите представляват вече реставрираните сребърен пръстен и сребърна позлатена обеца от 14-и век - времето на падането на крепостта.

През тази година в обекта за инвестирани близо 170 000 лв., уточни кметът Красимир Мирев. Според него с реставрацията и новите находки "Мисионис" започва да се оформя като марка за Търговище. Общината е заложила в бюджета за 2015 г. отново 30 000 лв., за да продължи работата на обекта, очаква се и подкрепа от Министерството на културата.

Като съветник на министър Вежди Рашидов проф. Овчаров каза, че има идеи за развитие на културния туризъм в региона. Предстои да бъдат систематизирани 10-15 обекта за страната, по които да се работи приоритетно. Овчаров изрази убеждение, че "Мисионис", заедно с други обекти в Търговище, в Шумен, Разград и Велики Преслав може да бъде интересно място, привличащо туристическия поток.

Археологът Ангел Конаклиев от местния Исторически музей допълни, че тази година са разкрити 700 кв. м от крепостта, направена е и консервация на Базилика номер 3 с материали от самия обект, съобразно със световните тенденции. Обявено бе, че новите находки от "Мисионис" ще бъдат част от национална изложба с достиженията на българската археология.

Сондажните проучвания при крепостта "Баба Вида" са планирани за есента

През есента са планирани да започнат сондажните проучвания при крепостта „Баба Вида”, за да се провери до колко отговаря на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com