Кристина Мерджанова: Защо предпочетохме нови избори вместо нова детска болница?

5267
Кристина Мерджанова: Защо предпочетохме нови избори вместо нова детска болница?
Снимка: "ДЕН"

Четвъртите предсрочни парламентарни избори ще струват на нас, данъкоплатците, сумата от 70,5 млн. лв. Според служебното правителство необходимите средства ще бъдат осигурени за сметка на „преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2022 г.“.

Може би само на мен ми изглежда значима тази сума, затова направих проучване какво може да направи държавата със 70 милиона.

Много пъти бе повдиган дебат за национална детска болница. 43 години чакаме медицинско заведение, в което да се лекуват деца в нужда от цялата страна. Център, който освен специализирано лечение, ще дава обучение и работа на специалисти медици. План-сметката за реализирането на този проект е близо 100 млн. лв. За съжаление, 70% от сумата ще бъдат дадени на служебното правителство за избори!

Да направим сравнение с „Българската Коледа“. Подкрепена от дарители и партньори, благотворителната инициатива през 2020/2021 набра средства в размер на 1 млн. 850 хил.лв. На президентската институция ще са й необходими 38 кампании, за да събере подобна сума и да помогне за лечение на деца или закупуване на медицинска техника. Вместо това сумата ще бъде изхарчена за 2 месеца, за избори!

Ако са ни излишни 70 милиона лева да ги предоставим на НЗОК за лечение на деца в чужбина? Около 200 деца годишно биват одобрявани, а нуждаещите са над 1000. Докато родителите на тези деца събират непосилни средства за лечение, неправителствени организации събират капачки и алуминиеви кенчета за кувьози,

България е парламентарна република, и вярвам, че на тези предсрочни избори хората ще гласуват за демократично мнозинство, което да упражнява контрол и да отговаря на дневния ред на гражданите. Необходимо е мнозинство от концентрирани реформаторски сили, които да устояват на парламентарна опозиция и властолюбивата президентска институция. Само така можем да спрем деструктивните сили, които да ни вкарат в нови нежелани предсрочни избори, за още 70 милиона лева.

Автор: Кристина Мерджанова, част от гражданско сдружение „Достойнството на един народ – ДЕН“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com