КС отмени застрояването на пясъчни дюни

20636
КС отмени застрояването на пясъчни дюни
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни два текста Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които предишният парламент създаде възможност за строителство върху пясъчните дюни и други крайбрежни зони.

Решението на висшите магистрати е подписано с особено мнение от четирима конституционни съдии. Това е съобщено на официалната страница на КС.

РЗС: КС обслужва интересите на ДПС и Тройната коалиция

Отказът на Конституционния съд да касира недействителните гласове от Турция обслужва ДПС и интересите на Тройната коалиция, управляваща...

Законът бе приет при ГЕРБ по времето, когато строителен министър беше Лиляна Павлова.

Делото бе образувано по искане на президента, тъй като въпросните текстове създавали възможност за отклонение от общия принцип, че разрешение за урбанистична намеса може да се даде само при наличие на влязъл в сила общ устройствен план (ОУП) за съответната територия на общината, като се допуска за важни инвестиционни проекти да се позволи застрояване и само при наличието на подробен устройствен план.

"Изрично е посочено в ЗУЧК, че разрешение за промяната на предназначението на описани съобразно характеристиката им като земеделски земи и поземлени имоти на горските територии, попадащи в зона "А" и зона "Б", може да бъде дадено само при кумулативното наличие на две условия. Първото – ако това е предвидено в ОУП, влязъл в сила за съответната територия на общината, и второто – одобрен по реда на ЗУТ подробен устройствен план. От това именно общо правило е предвидено изключението за промяна на предназначението на земеделските земи и поземлени имоти в горските територии в посочените десет случая, когато промяната може да се извърши "въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план", пише в мотивите си КС, предаде БЛИЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com