Купуват за 2,1 млн. лв. мобилни лаборатории за изследване на пътищата

1241
Купуват за 2,1 млн. лв. мобилни лаборатории за изследване на пътищата
Снимка: ПЦ на АПИ

Две мобилни лаборатории за изследване на пътищата купува Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Прогнозната стойност на покупката е 2,1 млн. лева с ДДС. Едната от мобилните лаборатории е задължителна, а втората – опция, която може да се купи по преценка на Агенцията.

Въпросната лаборатория представлява автомобил, оборудван с различни модули и мобилни устройства. Колата тегли специализирано оборудване, чието предназначение е да наблюдава и обследва пътища и крайпътни площи така, че да се осигури пълна, надеждна, точна и навременна информация за характеристиките на обекта.

Тя дава информация за състоянието на пътя като параметри – ширина, наклони, радиус, завои, видимост, за пътната маркировка, за пътната настилка, за крайпътната зона – бордюри, банкети, канавки, растителност или други препятствия.  

Припомняме, че през 2019 г. Агенцията обяви сходна поръчка, но само за един оборудван автомобил с прогнозна стойност близо 400 000 лева с ДДС. Тя бе финализирана с избор на изпълнител – фирмата „Паралексес“ ЕООД, но впоследствие дружеството е отказало да подпише договор.   

3000 информационни табла за обучение по безопасност на движението по пътищата в училищата

Непосредствено преди първия учебен ден стартира оборудването на кабинети и общи помещения в училищата с информационни табла обединяващи...

Такава поръчка обяви преди четири години Агенция „Пътна инфраструктура“ с прогнозна стойност 390 000 лв. Кандидатът да я изпълни бе само един – „Динатест Дания“ АД, регистрирана в гр. Сьоборг. Компанията обаче не бе попълнила документите както трябва и не се стигна изобщо до отваряне на ценовата оферта. Прекратена бе още след първия етап – разглеждането на единния европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП)

Изследванията в областта на пътната безопасност трябва да почиват на утвърдени научни стандарти и ясна методология. Около това мнение се обединиха участниците в Академичния съвет към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на заседанието, проведено на 26-ти февруари.

Три експертни комисии стартират работа в рамките на Съвета. Те ще насочат усилия в следните тематични направления: безопасна градска среда; качеството на пътната маркировка в страната; важността от поставяне на обезопасителни колани и използване на специализирани детски столчета. Участниците в тях ще проучат и обединят добрите практики и ще излязат с конкретни предложения за промяна на нормативната уредба и/или методиката на работа в тези области.

По време на заседанието тогава бе обсъдена важността на генералните планове за организация на движението във всяка община. Представителите на Академичния съвет изразиха готовност да се включат с конкретни предложения за осъвременяване на нормативната уредба, регламентираща тяхното разработване и утвърждаване. 

Вчера шефката на държавната агенция Малина Крумова съобщи, че до 2 години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали от гражданите за опасности на пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com