КЗП тръгва на проверки по курортите

4788
КЗП тръгва на проверки по курортите
Снимка: Getty Images / Guliver

Над 1000 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите (КЗП) и са извършени над 3000 проверки в търговската мрежа през месец април. Забранени са над петдесет нелоялни търговски практики и е предотвратена реализацията на десет вида опасни стоки. Това съобщи днес на брифинг председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Във връзка с активния летен сезон контролният орган ще извършва превантивни проверки в средствата за подслон и местата за настаняване, както в заведенията за хранене и развлечения. Инспекциите ще бъдат за наличие на категоризация на обектите и за съответствие на предоставяните от тях услуги с дадената им категория. Маргаритов посочи, че вече са констатирани случаи на засягане правото на информираност на потребителите от оператори, предоставящи на туристически продукт. Той подчерта и това, че има засилен контрол върху дейността на туроператорите, както в посока договорите и общите условия към тях да бъдат изчистени от неравноправни клаузи, така и относно представянето и предоставянето на услугата да става при ясни за потребителите условия.

Stereo MCs, KWABS и Milow забиват на Spirit of Burgas

Новата голяма звезда на Великобритания KWABS, неостаряващите STEREO MCs и белгиецът MILOW се присъединяват към Роби Уилямс на Spirit o...

Акцент при проверките през активния летен сезон ще бъде безопасността на атракционите и аквапарковете.

От началото на юни предстои да заработят приемни на КЗП на открито в големите градове и курортни комплекси по Черноморието. Това ще даде възможност на туристите да получат консултация или да подадат сигнал за нарушение в близост до мястото, където почиват. Точните адреси на приемните ще бъдат обявени допълнително.

„Предстои преглед на общите условия и договорите на всички банки и институции, които се занимават с кредитиране. БНБ ще предостави на КЗП списък на имената им, за да бъдат изискани договорите и общите условия, при които предоставят услугите. Прегледът ще се осъществи в рамките на няколко месеца." - това съобщи Константин Арабаджиев, член на КЗП.

Ще бъдат създадени пет специализирани помирителни комисии в секторите енергетика, водоснабдителни и канализационни услуги, електронна търговия и съобщения, транспорт. Това оповести Константин Райков, член на КЗП. Той поясни, че комисиите ще бъдат безплатни за потребителите и че срокът, в който комисията трябва да излезе с помирително предложение /след размяната на всички книжа: жалба, възражение, отговор на жалбата/ е 90 дни.

Експерт: Да се готвим за фалити на туроператори през 2015 г.

През 2015 година и нататък трябва да бъдем подготвени за фалити на туроператори. Това заяви пред агенция "Фокус" директорът на Инс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com