Македонски протест за Нобелова награда на България за спасяването на евреите

28124
Македонски протест за Нобелова награда на България за спасяването на евреите

Неправителствената организация „Бриджис” предложи България и българския народ да бъдат номинирани за Нобелова награда за мир, заради спасяването на българските евреи за време на Втората световна война, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Според вестника предложението било посрещнато с бурни реакции в Европа, а особено негативно са реагирали от еврейската общност в Македония.

„Група интелектуалци от България на 19 декември миналата година внесоха инициатива в подкрепа на „България и българския народ” за номиниране за Нобелова награда за мир за спасяването на евреите през Втората световна война”, пише вестникът.

Шимон Перес: Спасяването на българските евреи е уникален пример за кураж и съпричастие

Уникален пример за кураж и съпричастие, нарече израелският президент Шимон Перес спасяването на българските евреи по време на Втората с...

Изданието коментира, че инициативата можела свободно да се нарече „пето полувреме”, тъй като идва след македонския филм „Трето полувреме” и по предложение на български писатели за заснемане на българско-македонски филм въз основа на текст на Младен Сърбиновски, наречен „четвърто полувреме”. Все още не било ясно дали било прието българското предложение. От еврейската общност в Македония са изпратили протестно писмо до българската неправителствена организация.

„Еврейската общност не само, че не подкрепя инициативата „Забравеният холокост”, а силно се възпротивява и сме шокирани от това предложение. Изразяваме протест и загриженост за последствията, които може да произлязат от тази инициатива”, се казва в писмото на еврейската общност в Македония.

„Българският цар Борис Трети, Българската православна църква и българският профашистки парламент отказаха да депортират субектите (роми и евреи) от българското царство в нацистките лагери на смъртта”, се казва в писмото, подписано от заместник-председателят на „Бриджис” протойерей Петър Граматиков.

Според „Дневник” експерти по Холокоста заявявали, че ставало дума за „манипулация на историята и фактите, при което се прави опит България да се покаже като справедлива нация, а цялата вина е на Македония, където 98% от евреите са били ликвидирани”.

Плевнелиев и Перес отбелязват 70-годишнината от спасяването на българските евреи

В сряда, 6 март, президентът Росен Плевнелиев ще бъде на еднодневно работно посещение в Кралство Белгия. В 11.30 часа в Европейския пар...

„Това предложение е антисемитизъм е перверзия. Ясно е, че българският цар и правителството изпълняваха нарежданията на Хитлер”, заявил Йован Манев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com