Мария Габриел с кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията

2736
Мария Габриел с кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията
Снимка: ПЦ на "Обединени земеделци"

„Пандемията показа, че дезинформацията сред гражданите е огромно предизвикателство не само за възрастните, но и за учениците. Дезинформацията влияе върху емоциите и страховете на хората, тя може да се превърне и в опасно явление в кризисни ситуации. Медийната грамотност и повишаването на информираността са ключови в борбата с дезинформацията. Критичното мислене е в основата на информирания избор, на който имаме право като граждани“. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при стартиране на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа eTwinning, съобщиха от ЕК.

Тази година, действията на eTwinning се фокусират върху медийната грамотност, от една страна, и как да се справим с явленията дезинформация и фалшиви новини, от друга. Общността eTwinning насърчава медийната грамотност още от 2005 г., като се съсредоточава върху внедряването на цифрови инструменти в ежедневието на учителите и учениците. Специално внимание се обръща на дигиталното гражданство и критичното мислене на учениците, отговорното използване на цифрови инструменти, професионалното развитие на учителите, включително и чрез многобройни проекти. „През 2021 г. в рамките на кампанията ще насърчим медийната грамотност и ще предприемем стъпки за борба с дезинформацията чрез редица дейности, като например възможности за професионално развитие, онлайн събития и конференции, комуникационни кампании и публикации“, отбеляза българският еврокомисар.

Мария Габриел: Не виждам причина България да променя позицията си за Северна Македония

Не виждам към този момент причина България да променя позицията си за Северна Македония. Това каза еврокомисарят по иновациите, научнит...

Мария Габриел информира, че кампанията ще обхване четири основни етапа. Първият етап включва пролетната кампания, която ще бъде проведена през март-април под надслов „Как да бъдем интелигентни онлайн“. Тя е насочена към повишаване на медийната грамотност и осведомеността по отношение на феномена дезинформация. Вторият етап включва периода от 1 май до 9 май и предшества честването на „Деня на електронното побратимяване“. Есенната кампания ще се проведе през септември-октомври и ще насърчи създаването на качествени проекти, целящи борба с дезинформацията и популяризиращи медийната грамотност. По време на заключителния, четвърти етап, ще бъдат проведени конференция на училищата eTwinning, онлайн курс за професионално образование и обучение и редица други инициативи. Кампанията приключва с годишната конференция на общността eTwinning.

„В рамките на eTwinning стартираме и група за учители, изцяло посветена на дейностите, свързани с медийна грамотност и дезинформация. Амбицията ни е да се споделят практически примери, да се дискутират методики за преподаване и обучение и да се осигури подкрепа за професионално развитие на учителите. Това ще им позволи да споделят своя опит и да си сътрудничат с други учители в Европа и света. Приканвам всички заинтересовани да се присъединят към нашата кампания, защото добрата медийна грамотност е предпоставка за увеличаване на устойчивостта на учениците и на гражданите спрямо дезинформацията и способността им да четат критично в огромния информационен поток“, коментира още Мария Габриел.

Още: Мария Габриел: Погледната от Брюксел, България стои стабилно на фона на пандемията (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com