Между институциите и пътя Югово - Лъки се губят едни 20,5 млн. лева

2772
Между институциите и пътя Югово - Лъки се губят едни 20,5 млн. лева
Снимка: МРРБ

По пътя Югово – Лъки, МРРБ, АПИ и строителя се губят едни 20,5 млн. лева, става ясно от поредица официални съобщения.

Поводът да направим рекапитулация, в която установихме фрапантно несъответствие в размер на милиони, е последното изявление на регионалния министър Иван Шишков. В края на миналата седмица той каза: „Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, направен е преди две години, а след няколко години ще представлява съвсем друга картина и никой няма да е доволен“. Изявлението му бе цитирано след огледа на обекта.

Министърът уточни, че стойността на целия участък от 31 км е 50 млн. лева. Половината от тях - 25 милиона лева, вече са разплатени от последния редовен кабинет по решение на НС, но беше категоричен, че останалите 25 милиона няма да бъдат платени.

(Министър Иван Шишков с изявление в петък за пътя Югово- Лъки, че е бутафория)

„Тази отсечка не е единичен случай, а е емблематична за начина, по който са извършвани основни ремонти с възлагане за текущи, посочи министърът. Цялата отсечка е незаконна, ремонтът е извършен без одобрен проект, разрешително за строеж и строителен надзор“, каза арх. Шишков. И допълни, че този път е един от 31, за които е имало изработени проекти, но никой не си е направил труда да ги възложи и изработи по проект.

„Поръчката е направена от бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода от 2018 г. до началото на 2021“, уточни той и заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми.

По време на огледа е взета за изследване ядка от асфалтовото покритие и проби от земната основа, за да се разбере как е направен пътят в дълбочина и дали отговаря на това, което би трябвало, ако ремонтът беше извършен по проект.

„Надяваме се поне асфалтът и земната основа да са добре, но за съжаление пътят е осеян с камъчета и с парчета от скали. Това е така, защото пътят е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена както трябва. Освен всичко останало, няма и изпълнено отводняване и този път след няколко години няма да е в това състояние, което ние ще искаме. Обезпокоени сме от това, което виждаме и ще направим предписания“, допълни арх. Шишков.

Той изтъкна, че докато не се намери законово решение на казуса, ще се разплаща само извършеното законно строителство.

„Не приемаме определението “бутафорно”, когато се касае за строителство, извършено по най-високи професионални стандарти и изпълнено на 100% по задание. По нашия договор за този път има гаранционна отговорност, която още е валидна“, заявиха за Actualno.com от ръководството на фирмата изпълнител на обекта „Европейски пътища“ АД - Пловдив.

От дружеството уточниха, че ремонтът им е възложен на базата на договор за възлагане на обществена поръчка с предмет „Определяне на изпълнител за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища по обособени позиции територията на ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН, стопанисвани от АПИ“.

На въпрос дали участъкът е правен без одобрен проект, разрешително за строеж и строителен надзор обясниха следното: „Ние сме само изпълнител на ремонтните дейности и нямаме отношение към тълкуванията и вътрешните процедури и правила на нашия възложител, което включва и съответната проектна документация и процедурата, по която се установява контрола на възложената ни дейност. Изпълнили сме това, което държавата ни е възложила и след това е приела“.

От „Европейски пътища“ обаче съобщават за съвсем друга сума като инвестиция в обекта.

„Нашият договор е на стойност 37,5 млн. лв. без ДДС. Допускаме, че разликата идва от други дейности по този път като например полагане на мантинели, маркировка, пътни знаци и др., но не може да сме сигурни. Въпросът касае АПИ. За нас е важно това, че вече година и половина пътят се ползва активно от хората и бизнеса в региона и е в отлично състояние. Продължаваме да получаваме благодарствени писма и отзиви от кметствата и жителите в областта, което ни носи удовлетворение за добре свършената работа“, посочиха още от дружеството.

(Кадър на АПИ от строителството на обекта)

Факт обаче е, че още с първото официално съобщение за старт на строителството, изпратено от АПИ до всички медии на 14-ти август 2020 г., бе посочена много по-висока сума като инвестиция – 58 млн. лв. за участъка от 31 км.

(Част от първото прессъобщене на АПИ при старта на строителството)

При всички последващи съобщения в процес на изграждането на обекта тази сума неизменно бе уточнявана като вложение в него.   

Въпросът е къде се губи разликата от 20,5 милиона между сумата, съобщена от АПИ - 58 милиона, и сумата по договор със строителя - 37,5 млн. лева? Защо от МРРБ пък съобщават за изхарчени 50 млн. лв. в този обект?   

Тези и други въпроси по темата поставихме за отговор към Агенция „Пътна инфраструктура“, на които очакваме отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com