Министър предупреди: Пътищата у нас вече не могат да бъдат ремонтирани (ВИДЕО)

9030
Министър предупреди: Пътищата у нас вече не могат да бъдат ремонтирани (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Пътищата в България, които и без това са в трагично състояние, вече не могат да бъдат поддържани и ремонтирани. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред депутатите и поиска съдействие от парламента за намиране на решение на проблемите.

По думите му Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не може повече да възлага каквито и да било дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа – дейности за подмяна на мантинели, пътни знаци, нито поставяне на предпазни или ограничаващи мрежи.

"Ако нейните ръководители направят нови възлагания, те ще се изправени пред следната дилема - дали да спазят стриктно закона или умишлено да го нарушат с всички последици", допълни Караджов.

Той се обърна към депутатите с предложение да разрешат на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители по новите открити конкурсни процедури, както и да дадат възможност да се довършат 278-те недовършени обекта. От думите му стана ясно, че АПИ трябва да се разплати частично претендираните от пътностроителните фирми суми с цел да се намали социалното напрежение, породено от масовите уволнения в тях и последвалите протести и блокади на пътища и проходи от техни служители.

Караджов: Състоянието на пътищата е отвратително, някой трябва да изпие горчивата чаша

Тол системата е трябвало да влезе с реален обхват още преди две години. Сега ваканцията свърши. Някой трябва да изпие горчивата чаша. А...

Той увери депутатите, че с това предложение не се узаконяват незаконни договори, те са действащи и в момента, те са резултат от открита състезателна процедура по Закона за обществените поръчки, но са с ограничен обем и надвишени възлагания, т.е. нови не могат да се правят. По думите му това не е и признаване на претендираните от изпълнителите суми. "Едва след приключване на ревизията ще определим размера на дължимите суми", допълни министърът.

"Дори в този момент, който си говорим, пътят на прохода Витиня е блокиран от над 6-метрова опашка от автомобили, защото този път не се ремонтира", коментира Караджов. Той отбеляза, че пътят не се ремонтира, "защото не можем да възложим нито един ремонт, нито една мантинела, нито една мрежа".

"Не търся да свалите отговорността от мен, а Народното събрание да поеме своя дял от отговорността, за да ми даде възможности след това и аз да понеса своята отговорност и да отговоря на обществените очаквания за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа и за завършване в срок на започнати през миналата година ремонти", заяви вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com