Министър Шишков: Необходим е нов икономически модел за развитие на инженерната инфраструктура

1720
Министър Шишков: Необходим е нов икономически модел за развитие на инженерната инфраструктура
Снимка: МРРБ

Необходимо е да бъде намерен нов, по-добър икономически механизъм за развитие на инженерната инфраструктура. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на организирана от Камарата на строителите в България конференция „Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“.

„Уверен съм, че строителният бранш в България има достатъчно голям потенциал да изгради такъв модел“, каза още той. И допълни, че проблемите с високата инфлация и трудностите с довършването на вече започнати обекти също показват необходимостта да бъде намерена по-различна форма на инвестиции между държавата и частния бранш, а дори и между него и общините. „Колкото по-активни са тези взаимоотношения и бъдат сложени на ясна правна основа, толкова по-голяма ще е ползата за всички – и на обществото, и на бизнеса, и на общините“, каза регионалният министър.

Шишков: Прокуратурата е поискала вземането на ядки в участъци от "Хемус"

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че Прокуратурата е поискала вземането на ядки в участъци от автомагистрала ...

Министър Иван Шишков обяви, че на последното си заседание правителството е приело стратегия и пътна карта за цифровизацията на строителния сектор. И коментира, че се работи в посока да бъде дадена възможност не само за финансиране на процеса на  дигитализиране и в малките общини, а и да се поддържа устойчиво системата във времето. „Проблемът е в броя на потребителите, които ще ползват системата. Държавата трябва да направи така, че да подпомогне малките общини тази система веднъж да бъде изградена, втори път да работи. В големите общини системата ще се самоподдържа“, каза арх. Шишков.

По време на форума заместник-главният директор на ГД „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ Ангелина Бонева допълни, че министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите са първите ведомства, които реално са стартирали индексацията. Осигурен е бюджетен минимум на всички бенефициенти, като те ще преценят дали може да осигурят допълнителен ресурс за строителите. „Много искаме да завършим този процес в рамките на следващите седмици, така че да се работи спокойно този строителен сезон“, допълни още тя. И коментира, че ако в бъдеще има спестявания, въпросът за допълнителна индексация отново ще бъде поставен.

Директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Добромир Василев представи данни за първия етап на програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд по Плана за възстановяване и устойчивост. Интересът е много голям и значително ще надвиши наличния ресурс от 1 129 881 600 лева  лева, коментира той. Вече има подадени 36 проектни предложения от 3 общини за 45,5 млн. лв. Очакванията са до края на процедурата да бъдат подадени проекти, чиято стойност надвишава няколко пъти разполагаемия бюджет. А за да изпълни страната ни ангажимента до 2030 година да бъдат обновени 19 млн. кв. м разгърната площ, ще са необходими поне 5 млрд. лева. Затова според него няма да е възможно обновяването на сградния фонд да бъде извършено само с публични средства. Тенденцията е процентът на безвъзмездна финансова помощ да намалява и по тази причина ще трябва да се търсят работещи пазарни механизми за реализирането на тези проекти, допълни Василев. 

 

Министър Шишков каза кога ще се пусне движението към София през тунел "Железница"

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи инспекция на укрепването на свлачището при тунел „Железница...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com