Митничарите ще поемат функции на МВР

7989
Митничарите ще поемат функции на МВР
Снимка: БГНЕС

Митничарите вече имат право на оперативно-издирвателна дейност. Те ще могат да разследват престъпления, свързани с приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос. Това е възможно, след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за митниците, предаде БГНЕС.

Освен това работещите в митниците ще имат и правото да задържат нарушители на митническото законодателството и да проверяват дали при товарен превоз се спазват правилата за почивка.

Парламентът се готви да задължи митничарите да обявяват имуществото си

Без дебати Народното събрание прие на първо четене измененията в Закона за митниците. Прави впечатление, че най-съществената част от п...

Депутатите приеха и при служебна необходимост да има ротация на митническите служители за шест месеца в рамките на една година.

От "БСП лява България" заявиха, че по този начин се дублират функции с МВР и ДАНС, а митниците нямат капацитет да извършват тази дейност, предаде БНР.

"Гранична полиция има всички правомощия да извърши вменените и ангажименти за противодействие на престъпленията, извършени на границата", смята депутатът от БСП Красимир Янков.

Той попита бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Вие тогава като министър не го ли установихте, че има необходимост няколко служби да имат предмет на дейност по отношение на една и съща работа, или звената в МВР категорично, вие вносителите, казвате, че не работят. Създаваме хаос, най-вече в службите за сигурност".

Митничари ще ходят на психотест при започване на работа и повишение

Митничарите ще минават на психотестове при постъпване на работа и при всяко повишение. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при...

"Да, така е, вие сте абсолютно прав. Аз имах принципна позиция и като вицепремиер и министър на вътрешните работи не позволих това нещо да се случи. Сега обаче, когато има формирано правителство, което се подкрепя от парламентарното мнозинство, аз се съобразявам. Господин Янков, има текстове, които аз не гласувам днес в пленарна зала", реплекира Цветанов.

"Благодаря ви, господин Цветанов. Кой ви принуди? Коалиционните партньори? Това е бремето на коалицията, която формирахте като амалгама, за да управлявате", заяви социалистът.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защити промените в закона.

"Моите уважения към МВР, но те не могат да бъдат пенкелер във всички области, за да бъдат перфектни в спецификата на отделни видове престъпления. Митница може да изгради капацитет така, както такъв е изграден в МВР и мисля, че този капацитет би могъл да бъде и по-висок, защото ще бъде фокусиран върху определен вид престъпления", каза тя.

17 обвиняеми заради контрабандата при "Капитан Андреево"

17 обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност за контрабандата през ГКПП "Капитан Андреево", образувано при операция, провед...

Решено беше митническите органи, които задържат лица, да ограничават единствено правото на свободно придвижване, като срокът на задържане да не може да бъде повече от 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com