Млади студенти и политолози събират президентите Първанов и Плевнелиев

10976
Млади студенти и политолози събират президентите Първанов и Плевнелиев
Снимка: Колаж - Actualno.com

По повод встъпването в длъжност на държавния глава, както и събитията през изминалата година, Студентски клуб на политолога (СКП) към Софийски университет “Св. Климент Охридски” организира публична дискусия с президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев на тема “Ролята на политическото слово на държавния глава”.

Събитието ще се проведе този четвъртък (20 януари) от 16:00 часа в Аулата на Алма матер. Дискусията ще бъде достъпна за всички заинтересовани по темата, а зрителите ще бъдат допускани след проверка за валиден зелен сертификат.

"Тази дискусия е наша мечта от няколко години. Отчитаме, че самият интерес към президентската институция винаги е бил голям, но заради събитията от миналата година той стана още по-висок. Смятам, че за студентите, а и не само, винаги е била интересна ролята на държавния глава, защото въпреки наличието на установени от Конституцията правомощия, те придобиват плътност в зависимост от неговата личност", споделя пред Actualno.com Дария-Лора Дачева, председател на СКП.

Тя обясни, че към момента се наблюдава изключително висок интерес и ангажираност от студенти от различни университети и много млади хора, които са заявили, че ще присъстват.

Организаторите са на мнение, че със съдействието на Студентски съвет към Софийски университет “Св. Климент Охридски” успяват заедно да работят в името на това да върнат студентите в университета, където им е мястото и да ги подтикнат да са активни. По време на дискусията самите те ще могат и да задават въпроси, уточнява още председателят на политологичната организация Дария-Лора Дачева.

Идеята за това събитие е от предходния мандат на Управителния съвет на СКП, разказва и заместник-председателя на клуба и вицепрезидент на Националния младежки форум Атанас Радев пред Actualno.com.

"Ден след полагането на клетва на сегадействащия президент Румен Радев ние ще съберем държавните глави Първанов и Плевнелиев, за да дискутираме каква е ролята на политическото слово на държавния глава. Като студент по политически науки ще кажа, че институцията предизвиква интерес от гледна точка на моралния си авторитет и влияние, което упражнява в кризисни ситуации", заяви още Атанас Радев.

Той също отчете, че в рамките на две години, това е най-мащабното събитие за организацията, предвид ранга на участниците:

"Държавните ни глави са отворени за диалог. Надявам се, че ще се получи ползотворна дискусия, от която ние, бъдещите управленци, ще почерпим добри примери, каузи и уроци по държавничество", завършва още Атанас Радев.

Модератор на събитието ще бъде изявеният политолог, социолог от изследователски център "TREND" и преподавател в катедра “Политология” към Софийски университет “Св. Климент Охридски” Димитър Ганев.

Желаещите да присъстват на място могат да се регистрират ТУК, а въпросите към държавните глави могат да бъдат изпращани чрез платформата ТУК. Вижте още детайли за събитието ТУК.

Организатор: Студентски клуб на политолога (СКП) е учреден на 28.03.2008 г. като доброволческа организация на младежи, изучаващи политология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Част от целите на организацията са свързани със стремежа за получаване на по-добра квалификация по теми, свързани със специалността. В рамките на тяхната дейност реализират общественополезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други формати по проблеми, свързани с политологията.

Колаж: Дария-Лора Дачева и Атанас Радев.

Интервюта на Ивайло Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com