Младите у нас пият често, но не по много

1097
Младите у нас пият често, но не по много
Снимка: Getty Images / Guliver

От цяла Европа в България най-голяма част от младежите пушат цигари. Всеки четвърти младеж на 16-годишна възраст у нас употребява тютюневи изделия, а за сравнение в европейските държави пуши всеки осми от учениците.

30% пък са 16-годишните, които поне веднъж в живота си са употребили наркотични вещества. Това показват резултатите от европейско проучване, което днес бе представено от родни изследователи и специалисти в областта на наркотиците.

Изнасяме все повече твърд алкохол

Показателите за износ на твърд алкохол от България продължават да растат. Основната причина за това са увеличените доставки към общия е...

Ако 25% от 16-годишните ученици у нас пушат, то процентът при 13-годишните е 7, информира Анина Чилева, изследовател от Националния център по обществено здраве и анализи, цитирана от "Дарик".

"По отношение на ежедневната употреба на цигари, това вече са пушачи, 1/4 от българските млади хора са пушачи срещу 1/7 до 1/8 в Европа. Това означава, че всеки четвърти младеж у нас пуши ежедневно поне по една цигара срещу всеки осми в Европа", обясни тя.

Българските ученици, които пушат, са с пет процента над средното за Стария континент. Младите дами в България обаче пушат повече от младите господа. 88% от учениците пък смятат, че алкохолът в България е лесно достъпен за непълнолетните лица.

По думите й количеството употреба на алкохол сред младите в България е под средното ниво. "Нашите деца пият често, но не пият по много", разясни Чилева.

Алкохолът в почти всяка трета бутилка е некачествен

Алкохолът в почти всяка трета бутилка е некачествен. Това показват последните проверки по баровете и ресторантите по морето. През мина...

Повече от два пъти се е увеличила употребата на наркотични вещества сред 16-годишните за последните 17 години, добави Момчил Василев, директор на Национален фокусен център за наркотици и наркомании.

"Стартовата основа на България е малко под европейската - тръгваме от 14%, 4 пункта по-малко от средното за Европа през 1999 г. Още при следващото събиране на данни през 2003 г. вече сме равни и оттам дръпваме нагоре. При европейските данни се запазва едно равнище като през 1999 г. - 18%, докато при нас достигаме 30%, което прави повече от два пъти увеличение употребата на някакъв наркотик от нашите ученици", обобщи данните Василев.

Проучването е извършено през 2015 г. в 35 европейски държави сред 96 043 ученици, родени през 1999 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...