МО с нецелесъобразен търг за ремонт на стара руска техника

1997
МО с нецелесъобразен търг за ремонт на стара руска техника
Снимка: Pixabay

Министерството на отбраната пусна нецелесъобразна обществена поръчка, с евентуалното реализиране на която биха били пръснати на вятъра близо 100 млн. лв. от хазната за ремонт на стара руска техника.

Става дума за удължаване на ресурса на 14 щурмови самолета Су-25, които са базирани в авиобаза "Безмер". За никого не е тайна, че разработката на този модел аероплани датира от края на 60-те години на миналия век и въпросните машини не отговарят по никакъв начин на натовските стандарти. Така вместо в тон със съседните ни държави като Гърция и Турция които отдавна разполагат с американски изтребители като F-16, с каквито до края на годината ще се оборудват и румънските ВВС, МО цели да налее по всяка вероятност в ембаргова Русия огромна сума за поддръжката на никому непотребна овехтяла военна техника.

Дачич се похвали с добра оферта от Русия за военна техника

Сърбия получи от Русия добро предложение за закупуване на военна техника, чието реализиране ще позволи да модернизираме армията. Това р...

Според документацията към скандалния търг договорът, който следва да бъде сключен след директно договаряне, от МО настояват работата по овехтелите машини, чийто ресурс бил изтекъл преди цяло десетилетие, да се извърши от ОАО "Компания Сухой" или под нейния надзор.

За участие в поръчката пък били допуснати само две компании-руската "Обединена авиостроителна корпорация" - ПАО ОАК и беларуската "Авиоремонтен завд 558", Барановичи. Сумата за ремонта на старите машини пък възлиза на 49.2 млн. лв., но в рамките на 48-те месеца за изпълнение на проекта възложителят имал право да сключи договори, чиято обща стойност да достигне цели 99 млн. лв, пише в днешния си брой Монитор.

Същите тази пари биха могли да отидат за покупката на така необходимите ни съвместими със системите за отбрана на НАТО нови изтребители, поради липсата на каквито за 14 години членство в Алианса България така и не се включи в нито една съвместна мисия, включваща завоюване на въздушно пространство. А защо не и за нови кораби за ВМС или за рестартирания проект за модернизиране на сухопътните войски с покупката на натовски бронирани машини, от каквито пехотата ни отдавна изпитва остра нужда.

Според утвърдения от парламента план за новите изтребители, които със сигурност биха могли да осигурят далеч по-добра от щурмоваците Су-25 поддръжка на сухопътните ни сили от въздух, родните ВВС трябва да се сдобият с общо две ескадрили от по осем самолета. За първата са предвидени 1,8 млрд. лв., които ще се изплащат в рамките на 10 години.

Тръмп ще поднови продажбата на военна техника на полицията

Американският президент Доналд Тръмп ще поднови противоречивата продажба на военна техника – включително пушки и бронирани автомо...

За новата придобивка на ВВС страната ни трябва поиска общо 12 оферти от 7 държави, цели 4 от които са именно за F-16, а други две за F-18. Самият F-16 е най-разпространеният изтребител в света, претърпял е множество модернизации и не случайно Румъния вече закупи пет машини от този модел. Многоцелевият боен самолет е доказал многократно своите възможности във водено на въздушен бой, нанасянето на удари по наземни цели и охраната на въздушно пространство, известно в страните-членки на НАТО още като Air policing.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com