Моментна снимка на земеделието: Увеличава се размерът на стопанствата у нас

2082
Моментна снимка на земеделието: Увеличава се размерът на стопанствата у нас
Снимка: БГНЕС

Налице е трайна тенденция за увеличаване на размера на земеделските стопанства в България и средния брой отглеждани животни в тях. Средно използваната земеделска площ в едно стопанство е увеличена над три пъти, а над 3.5 пъти е нараснал средният размер на животинските единици. Това показват резултатите от проведеното през 2020 година преброяване на земеделските стопанства, което представлява моментна снимка на структурата и средствата за производство на българското селско стопанство. Преброяването е проведено в периода от 1 септември до 18 декември 2020 г. Основната цел на проучването е да се съберат данни за цялостната земеделска дейност на стопанствата, което да позволи да се проследи развитието на отрасъла след предходното преброяване от 2010 година.

Данните от цялото преброяване - може да прочетете ТУК. 

Колко са земеделските стопанства?

Общият брой на земеделските стопанства през 2020 година е 132 742, като 70% от тях отговарят на посочените критерии за европейски физически праг в европейски регламент. Данните от преброяването през 2020 г. потвърждават тенденцията за намаляване броя на земеделските стопанства -с 64% по-малко спрямо 2010 г. и увеличаване на техния размер. Общо използваната земеделска площ е 4 564 152 хектара, от нея колективно за паша на животни се ползва затревена площ в размер 604 864 хектара. Средният размер на използваната земеделска площ в стопанствата, които стопанисват земя, е 35.9 хектара, над 3 пъти повече в сравнение с 2010 г. Обработваемата земя на открито е 3 317 071 хектара и се стопанисва от 75 243 земеделски стопанства.

Най-много са площите със слънчоглед и рапица

През 2020 г. пшеницата и лимецът заемат 61% от общата площ на зърнено-житните култури, а царевицата за зърно – 29%. Площите с маслодайни култури заемат 21%, като най-голям е делът на площите със слънчоглед (821 522 хектара) и рапица (119 893 хектара).

ОЩЕ: "Поглед в бъдещето": Единна система ще помага на земеделците у нас (СНИМКИ)

Как стои въпросът със селскостопанските животни?

През 2020 г. в 72 000 стопанства се отглеждат селскостопански животни, птици и пчелни семейства. Животинските единици са общо 1 026 174 (с 11% по-малко спрямо 2010 г.). Средният размер на животинските единици на стопанство се е увеличил 3.5 пъти спрямо предходното преброяване за сметка на намалелия брой на стопанствата, които отглеждат животни и птици (-74%). Увеличава се средният брой на отглежданите животни в стопанствата за всички наблюдавани видове. В стопанствата на физически лица се отглеждат 74% от говедата, 92% от козите, 88% от овцете. Свинете и птиците се отглеждат основно от търговски дружества – съответно 90% от свинете и 82% от птиците. В 76% от стопанствата със свине се отглеждат по 1 или 2 животни. В свиневъдните стопанства с над 1 000 животни, се отглеждат над 95% от общия брой свине в страната. Птицевъдните стопанства с над 100 кокошки носачки и подрастващи са 254 и отглеждат 94% от кокошките в страната.

Повече са специализираните стопанства

80% от стопанствата са специализирани в отглеждането на култури или животни, останалите 20% са смесени стопанства и в тях се отглеждат различни култури и животни. 30% от стопанствата в България (почти 40 хил.) са специализирани в отглеждането на полски култури, като техният дял в общата стандартна продукция е 61.5%. 29.6% от стопанствата отглеждат тревопасни животни. Стопанствата, специализирани в отглеждането на зеленчукови култури, са 7.1 хил. и средно стопанисват 1.8 хектара. Средно 4.6 хектара имат стопанствата, специализирани в отглеждането на трайни насаждения (13% от стопанствата в страната). 

Всичко на тема земеделие - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com