"МОН са обречени": Авторът от матурата по БЕЛ е за "Възраждане" и против "Еврогейския съюз"

7102
"МОН са обречени": Авторът от матурата по БЕЛ е за "Възраждане" и против "Еврогейския съюз"
Снимка: Facebook.com/Красимир Бачков

Авторът на разказа „Талисманът“, който се падна на матурата по БЕЛ за 7-и клас – Красимир Бачков, стана обект на сериозни критики заради позициите му срещу Запада, НАТО и „Еврогейския съюз“. 63-годишният учител от Варна се оказа поддръжник на партия „Възраждане“ и открито изразява ненавист към настоящите управляващи.

Бачков и разказът му попаднаха сред вариантите на националното външно оценяване като част от банката с непознати произведения, която се използва за матурата след седми клас, обясниха от МОН. Срещу министерството обаче се изляха стотици въпроси защо са подбрали автор с подобни публични позиции.

„Талисманът“ няма нищо общо с политиката. Краткият разказ представя историята на петокласник от музикално училище, който е гайдар, и заедно с малкия си оркестър свири на благотворителен концерт. Той е в подкрепа на болно момиче, което получава от момчето подарък обсидиан – неговия талисман, с пожелание Зорница да оздравее. Разказа може да прочетете ТУК.

Учителят побърза да се похвали в профила си във Facebook, че именно неговият текст се е паднал на матурата по БЕЛ, но го направи по особено спорен начин. „Има Бог! За разлика от писателите - храненици на Сорос, които са вечно в прожекторите и новините, и аз получих своето признание! Радвам се най-вече заради стотиците пренебрегвани български таланти, а те никак не са малко! Вярвам, че бавно, но сигурно всеки ще получи заслуженото от него!“.

Малко по-късно Бачков написа: „Покрай разказа ми за матурата, прочетох в интернет десетки глупости за себе си! Не обръщам внимание на лъжи и клевети!“.

Причината за тези думи се корени в острата реакция на граждани, журналисти и общественици относно по-ранните изявления на автора. На 5 май той е написал статус в социалната мрежа, който гласи: "Тук няма конспирация, а арогантно и безкомпромисно налагане волята на богатите ненормални копелета от фалиралия вече Запад! Те налагат фашизъм и унищожение на всички, които са различни от тях! Това, което можем да сторим, е да не чакаме като овце на заколение, а да действаме! Не с приказки в Интернет, а на улицата!

1. Да свалим продажниците от правителството и да ги осъдим за предателствата, лъжите и кражбите им спрямо народа!

2. Да изберем единствената партия в момента, която милее за България - Възраждане!

3. Да напуснем Еврогейския съюз и НАТО!

4. Да намерим друг вариант за защита на националната ни сигурност

5. Да си върнем свободата и нормалния живот!".

    Според Красимир Бачков коронавирусът също не съществува – позиция, изразявана редовно от поддръжниците на „Възраждане“. „Светът си е същият. Няма глобално затопляне, ковид и други простотии. Просто трябва да станем и да смачкаме сатанистите! Хора, живейте!“, пише той във Facebook през февруари.

    Отново тогава, но преди войната в Украйна да е започнала, учителят заявява: „Единственото спасение за българите е излизане от НАТО и Еврогейската зона! Останем ли, ще ни унищожат с „ваксините“...!“.

    На стената му можем да открием също дълги размисли за вредното влияние на Запада върху България, как сме „колонизирани от Сатаната“, как „тия сегашните брутално сеят отрова, содомизъм, сатанизъм“. „Ставайте от сън, робове!“, призовава Красимир Бачков.

    И докато в коментарите под публикациите си той среща подкрепа от приятелите си, мнозина се обърнаха срещу него в деня на матурата.

    „Каква е тази образователна система, в която се толерира елементарна битова "литература" от автор, който изглежда и пише като завършен дебил?“, пише журналистът Асен Григоров. „Възползва се обаче от вдигнатата му от МОН топка, за да поагитира за Възраждане и срещу "еврогейския съюз". Това е голяма катастрофа за Министерството на образованието, от там дължат обяснение“.

    Самуил Петканов добавя: „Образователната система за пореден път се доказа като безсмислена бездънна яма, в която се изсипват пари, за да се хрантутят умствено предизвикани несретници, които да губят времето на деца, юноши и млади хора. В днешно време няма нищо, което да не може да се научи за под 2 минути в общ чат с най-добрите приятели“.

    Карикатуристът Иван Червенков сподели иронично цитат на Красимир Бачков:

    Колегата му Христо Комарницки също използва висока доза ирония: „В моя най-нов роман-антиутопия Бачков е министър на Културата, литературата и просвещението. Забранява соросоидните писатели, конфискува книгите им от книжарниците и пренаписва учебниците на децата ви. Народът го посреща навсякъде като Освободител, с хляб, сол и мажоретки. И отвсякъде звучи 100% българска музика!“.

    Писателят и редактор в „Литературен вестник“ Емануил Видински поставя акцента върху произведението „Талисманът“. Според него основният проблем с разказа, „ако въобще можем да го наричаме така“, даден на изпита на седмокласниците, е, че „МОН легитимира лошата литература като висока литература, като образцова литература“. „След това какво да обясня например на някой автор, пратил ми такъв текст за Литературен вестник, защо няма шанс да се появи във вестника? На какъв се правя аз, с други думи. Ами че този разказ е на нивото на избрания за изпита, ще каже той, а аз какво да отговоря? И виновен ли е този автор, че следва официално признати образци?“.

    Рекламистът от The Smarts Радослав Бимбалов пише: „Децата ни са писали по бездарен, непохватен и неграмотен текст. Всеки има право да се чувства писател. Ето, дори аз от време на време се чувствам такъв, пък макар и “соросоиден”. Повече никога няма да чета този автор. Но децата ни днес са мислили върху него. А това вече е насилие от страна на МОН. В това министерство продължават да виреят кухи тиквени люспи, на които плащаме да съсипват децата ни. Кошмар“.

    Сценаристът Деян Статулов определя матурата като „издетавателство над децата“. „За какви реформи и ниво на образованието говорим. Чалгата отдавна превзе МОН и училищната система. Обречена история“, пише той във Facebook.

    Красимир Бачков е на 63 г. Роден е в Добрич, но живее във Варна и е учител по изобразително изкуство. Завършил е висше педагогическо образование в Шуменския университет. Член е на Съюза на българските писатели – София, на УС на Сдружението на писателите в Добрич, член на „Славянска академия“, съосновател и редактор на вестник „Антимовски хан“.

    Печелил е няколко национални награди, има издадени сборници с разкази като „Дългият път през тунела“, романи като „Легионът на обречените“, стихове („Не за всеки“) и новели.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ОБЩЕСТВО:

    Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

    В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

    Времето утре - 25 април 2024 г.

    От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

    Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

    Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

    Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

    Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

    Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

    Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com