МОСВ: Няма да одобрим въглищна газификация

22173
 МОСВ: Няма да одобрим въглищна газификация

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е одобрило единствено работен план на американската компания Park Place Energy Corp. ("Парк Плейс Енерджи Корп") за търсене и проучване на нефт и природен газ. Става въпрос единствено за търсене и проучване, а не за добив, като издаденото от служебния министър Светлана Жекова решение е просто част от дълга процедура, която включва съгласуване с МОСВ и изпълнение на редица условия.

Това обясни на брифинг в екоминистерството ресорният министър. Жекова обясни, че според нея в последните дни сме станали свидетели на широки и спекулативни публикации и интерпретации по въпроса, информира БГНЕС.

Добрич готви протест срещу шистовия газ

Добрич се подготвя да излезе на протест на границата в Дуранкулак, съобщи Синтия Недялкова. Тя е един от активните добруджанци, които с...

"Това е проект за търсене и проучване на конвенционален газ, които са започнали още през 2000 година. През 2008 година се установява, че вероятно в региона има залежи от природен газ - дай боже да открием такъв и един ден да го добиваме. След тези индикации за наличие на природен газ, през 2010 година има решение на Министерски съвет, с което се възлага договор за бъдещо търсене и проучване, който от своя страна е сключен през април 2014 между Министерство на икономиката и енергетиката и американската компания", обясни Жекова.

Тя настоя, че издаденото от нея решение е само първоначален етап от дълга процедура. На този етап е одобрен единствено работният план на фирмата, в който не се споменава методът, чрез който ще се добива газ. Според Жекова ако става дума за въглищна газификация, която притеснява еколозите, то това няма да бъде одобрено от МОСВ, тъй като този метод противоречи на родното законодателство.

В медиите не е била публикувана в цялост документацията, одобрена от нея с решението, обясни екоминистърът. По думите й в решението за съгласуване, което е само първи етап, се поставят редица условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да продължи работата по проекта. "Това са ограничителни условия, поставени от Министерството на околната среда и водите", настоя Жекова.

Част от тези условия са преди всяко следващо действие, включително окончателното одобряване на работния план, да се извършват съответните оценки на въздействието върху околната среда, обясни тя. Жекова не успя да обясни подробно всички поставени от МОСВ с решението условия, но посочи, че те са записани в него и могат да бъдат проверени.

Двойно повече българи ще минат на парно и газ до 2030 г.

Двойно повече българи ще имат централно отопление и газ в дома си до 2030 г. Това предвижда проектът на новата "Енергийна стратегия н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com