МОСВ оставя работещите без лиценз зоопаркове, защото няма къде да прибере животните

16577
МОСВ оставя работещите без лиценз зоопаркове, защото няма къде да прибере животните
Снимка: БГНЕС

Ако лицензът на някой зоопарк е изтекъл, то последствия в момента реално няма. Това е изводът от трагичната история с ягуара Алонсо.

По думите на Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” лицензите се издават от МОСВ, но всички зоопаркове са общинска собственост. Според мен държавата не иска да се кара кметовете по места, категоричен е Гечев пред Нова телевизия.

Само пет зоопарка имат лиценз

Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От 20 само 5 имат лицензи. В 15 тече ...

От екоминистерството има оправдание – ако затворели зоопарковете, къде ще отидат животните? Затова МОСВ само пише предписания, включително и за Ловешкия зоопарк. А проверката на екоминистерството показа, че в Ловешкия зоопарк не са изпълнили предписанията им – например това да имат дългоцевна пушка, за да могат да писпят избягало животно. Като Алонсо.

На директен въпрос трябва ли Ловешкият зоопарк да работи, след като позволи бягството на Алонсо, от екоминистерството не дадоха директен отговор.

В България има общо 20 зоопарка, а 15 са с изтекъл лиценз и им се пишат предписания. Основните са, че няма подходящи условия за отглеждане на животните – зоопарковете си имат бетон, вместо трева, решетки, вместо огради. Оправданието е до болка познато – няма пари. Заради ремонт са затворени зоопарковете в Пловдив и Кюстендил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...