МОСВ срещу една от 4-те фирми за рециклиране на отпадъци: Наложи ѝ 55 млн. лв. продуктова такса

6460
МОСВ срещу една от 4-те фирми за рециклиране на отпадъци: Наложи ѝ 55 млн. лв. продуктова такса
Снимка: iStock/Guliver

Продуктова такса за опаковки в размер на почти 55 млн. лева, равносилна на санкция, е наложило Министерството на околната среда и водите на „Еко Партнърс България“ АД.

Причина за нея е неизпълнение на целите за миналата година – 61% оползотворени отпадъци от общините, с които дружеството има договори. Сумата, според заповедта на екоминистър Росица Благова, трябва да бъде внесена в Предприятието за дейности по опазване на околната среда.  

Фирмата е една от четирите т.нар. оползотворяващи, които си поделят пазара в страната за събиране, сепариране, рециклиране и оползотворяване на отпадъците от стъкло, хартия, пластмаси и др. Останалите три са "Екопак България" АД, "Булекопак" АД и „Екобулпак“ България АД.

"Съдът е органът, който ще каже кой е крив, кой - прав. По никакъв начин не мога да коментирам тази заповед в настоящия етап. Тя е свързана и е изцяло със същите мотиви като първата - за отнемане на лиценза. Казусът е твърде експертен, за да мога да навляза в него. Тоест, това е казус, който е започнал от една година насам. Не мога нищо да кажа повече, освен че е обжалван", заяви за Actualno.com прокуристът на дружеството Антония Спасова.

В заповедта е посочено, че за доказване изпълнението на целите за оползотворяване от "Еко Партнърс България" АД представили доклад през март тази година. В него декларирали изпълнение по съответните показатели.

След извършени проверки обаче били констатирани несъответствия между данните в одиторския доклад и представената информация от нейния подизпълнител "Хамбургер Рисайклинг България" ЕООД.

Общото количество предадени отпадъци от хартия и картон за рециклиране, установени от РИОСВ за миналата година, възлиза на 5 232,52 тона, а в одитния доклад били посочени 19 851,370 тона. Предвид разликата, възлизаща на 14 618,85 тона, от МОСВ не приели за доказано изпълнението на целта по рециклиране. Според екоминистерството доказано били 39,42% от изискващи се 61% рециклирани опаковки. После пък допълнително установили, че част от количествата - 7 759 тона от 31 914,357 тона, предадени за рециклиране в Hamburger HU, Hamburger Turkey и Pehlivanoglu Kagit хартиени и картонени опаковки, били дейности на "Хамбургер Рисайклинг България" в качеството му на търговец на отпадъци.

Жана Величкова: Всяка бутилка трябва да се рециклира и използва повторно в производството в България

Припомняме, че миналата година през ноември служебния министър Асен Личев отне лиценза на "Еко Партнърс България" АД за оползотворяване на отпадъци. Странното всъщност беше, че няколко дни преди да бъде отнет, с решение от 18-ти октомври срокът на разрешителното е бил удължен до 2026 година.

Причината за отнемането отново е непостигане на целите за 2020 година. Според властите, имало декларирани едни количества отпадъци от хартиени и картонени опаковки, рециклирани в Турция и Унгария. Насрещна проверка от площадките на "Хамбургер Рисейнклинг България" обаче показали износ на по-малки количества.

Тогава дружеството излезе със светкавично становище, подписано от прокуриста на компанията Антония Спасова:

"Еко Партнърс България" е жертва на с нищо непредизвикан безпрецедентен административен произвол от страна на министъра на околната среда и водите, който след надлежно извършен одит и проверки по съответния ред, на 03.11.2021 г. издаде официално решение за продължаване на срока на действие на разрешителното ни до 31.12.2026 г. То ни беше връчено на 05.11.2021 г. (петък), а на 08.11.2021 г. (понеделник) същият този министър започна производство по неговото отнемане. Действията на експертите бяха светкавични, "проверката" продължи точно седем часа и петнадесет минути, като за този период следваше да са „проверени“ над 20 класьора, съдържащи десетки хиляди страници с документи, което разбира се, не се случи".

Според нея, основанието за отнемане на разрешението не почива на изричен законов текст, а бил резултат от свободната интерпретация на министъра, в противоречие с начина, по който работят организациите по оползотворяване в продължение на 17 години.

"Защо това ново тълкуване се прилага избирателно само към нашата организация, при условие че по този начин функционират всички организации, за нас остава загадка", пише още в становището.

По думите на Спасова буди недоумение фактът, че решението за тълкуване на закона се родило в двата почивни дни (6 и 7 ноември), т.е. само ден след като получили официално разрешението си за следващите пет години.

(Част от становището на прокуриста)

Впоследствие решението за отнемане на лиценза е било атакувано пред Административния съд – София град. С определение от 17-ти декември АССГ спря предварителното му изпълнение. Съдът е счел, че то нарушава изискването за пропорционалност и съразмерност, защото ще остави много общини за дълго време без разделно събиране на отпадъци. Освен това, на самото дружество ще бъдат причинени значителни вреди, като загуби клиентите си и вероятно ще остане без приходи, което ще доведе до невъзможност да изпълнява задълженията и към собствените си служители, а в резултат от всичко това дейността му ще бъде ликвидирана, което обезсмисля обжалването на акта.

"Това е много вероятно да доведе до затруднение за справянето с големи количества генерирани отпадъци и изпълнението на целите на държавата за намаляване на депонирането, съответно до изхвърлянето на рециклируеми отпадъци в контейнерите за смесени битови отпадъци, поради липса на друга възможност. Този извод е във връзка и с неизбежната необходимост от време общините и населените места да ангажират други организации при оползотворяването на отпадъци. Дори и да са верни доводите в оспореното решение, че дружеството е изградило системи за разделно събиране в 11 общини, а не в 20 общини, както и че реалното разделно събрано и рециклирано количество от физически и юридически лица от общините не съответства с около 1/3 на количеството в отчета на организацията по чл.№8 на НООО посочено като предадено за рециклиране и рециклирано през 2020 година, то неминуемо преустановяваването на дейността води до обоснована вероятност от настъпване на значителни вреди за обществото и околната среда", е посочил съдът.

Според същото определение, липсата на данни, че тази дейност ще бъде поета достатъчно бързо от друга организация, означава, че за неопределен период подлежащите на рециклиране отпадъци ще бъдат смесени и депонирани с битовите, което е проблем за обществото, държавата и околната среда.

Решение на съда по същество за отнемането на лиценза все още няма.

Мажоритарен акционер в "Еко Партнърс България" е 47-годишният Петър Илиев чрез "Център за рециклиране" ЕООД и "Зеро Уеъст България" ООД.

Миноритарни акционери в него са "Бопарт Консултинг" ООД, "Ресурс фонд", "Интерпласт БГ" ЕООД, "Пи Ейч финанс" ЕООД и "Еко Инвест Продукт" ООД.

От доклада на дружеството за дейност през миналата година става ясно, че има договори за разделно събиране на отпадъци с 21 общини, а 331 фирми са негови членове. Приходите му за 6,881 млн. лв. - тоест, ръст от 66,44% спрямо 2020 г., а разходите - 3,274 млн. лева, при които също има ръст, но от 44,1%. Счетоводният финансов резултат след облагане с данъци е печалба от 3 246 000 лева. Персоналът се състои от 11 души.

ОЩЕ: Бизнесът с рециклиране на батерии може да е новата златна мина за инвеститорите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...