МОСВ търси виновниците за унищожаване на популация на белоглав лешояд

2566
МОСВ търси виновниците за унищожаване на популация на белоглав лешояд
Снимка: Wikipedia

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване и наказване на виновните лица за отравяне на защитени видове и унищожаването на почти цялата популация на силно застрашения белоглав лешояд в района на Кресна. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Белоглавият лешояд е птица от семейство Ястребови и е защитен вид, включен в Чeрвената книга и списъците по Закона за биологичното разнообразие. Птиците са обект на дългогодишни опити за възстановяване на вида, тъй като в края на миналия век той е изчезнал от по-голямата територия на страната, вследствие на масовото тровене на хищници.

Министърът нареди екооценка на плана за Пирин

Служебният министър Ирина Костова е разписала решение да се извърши екологична оценка на проекта за план за управление на Национален па...

Деянията, свързани с убиване на дивеч без надлежно разрешително или със забранени средства, както и противозаконното унищожаване на защитени видове, са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс и се наказват с глоби, пробация или лишаване от свобода.

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, до изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Григор Гогов, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства.

В документа се посочва и нуждата от съдействие от страна на Областните дирекции по безопасност на храните за вземане на проби от животните и изпращането им за изследвания във ветеринарната лаборатория на БАБХ в София, с цел установяване на използваната отрова.

Министерството на околната среда и водите изпрати писмо и до регионалните екоинспекции и Дирекциите на националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан" да засилят охраната и контрола в защитените територии. При съмнения за отравяне на животни, със съдействието на полицията и съответната Областна дирекция по безопасност на храните, те трябва да вземат проба и да я изпратят за изследване, посочват от ведомството.

Вижте първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

На 09 юни  2015 г., Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици успя да зърне първото малко белоглаво лешоядче, излюп...

Министър Костова апелира при съмнение за извършване на подобни деяния, своевременно да се уведомяват отговорните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com