Мракът превзема все повече общини

4130
Мракът превзема все повече общини
Снимка: Getty Images

Мракът превзема все повече общини в България, установи Actualno.com. Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на уличното осветление тези дни. Всички в съобщенията си информират, че мярката е временна, но никъде не знаят това "временно" колко ще продължи.

Първо се предадоха малките общини като Дългопол, Кнежа, Аврен, Вълчи дол. Към тях се присъединиха и други като Брацигово, Девин, Рудозем, Твърдица, Стралджа, Болярово, Раковски, Родопи. Дори Козлодуй, на чиято територия е разположена Атомната електроцентрала. Последваха ги по-големи общини като Смолян, Лом, Горна Оряховица, Русе (където режим е въведен в общинските учреждения).  

„Настоящата 2022 г. се очертава да бъде година с безпрецедентно увеличение на разходите за енергия, горива и на цените на основни стоки и услуги. Сериозен недостиг на средства се очертава при финансирането на всички публични услуги, предоставяни от общините - образование, здравеопазване, социални услуги, управление на отпадъците, улично осветление, безопасна и сигурна жизнена среда за гражданите“, сочат от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

От сдружението изтъкват, че са необходими навременни мерки от страна на държавата в подкрепа на усилията на общините – така, както това бе направено за бизнеса.

„В кризисните условия, в които се намират повечето сектори, не е обосновано да се очаква, че гражданите ще могат да понесат по-висока данъчна или друга финансова тежест, за да могат да продължат да получават и като качество, и като обхват предоставяните им до сега от местните власти публични услуги“, допълват от НСОРБ.

Според кметовете на общини, въпреки непрекъснатите усилия за оптимизиране на ангажираните в местните дейности, очакваните икономии от тези мерки на практика се „изяждат“ от прилагането на националната политика по доходите, тъй като възнагражденията на персонала са близки до размера на минималната работна заплата.

„Без механизъм за подкрепа на нормалното предоставяне на публичните услуги, отчитани като местни дейности през 2022 г., поради ръста на инфлацията и новия размер на минималната работна заплата, е възможно преустановяване на някои общински дейности и услуги и съкращения на персонала, които не само ще предизвикат обществено недоволство, но и ще натоварят държавния бюджет с плащания на обезщетения за безработица и на социални помощи“, допълват в становището си от НСОРБ.

Преди близо две седмици темата за шоковото поскъпване на електричеството обсъдиха кметовете на 4-те най-големи общини – Столична, Пловдив Варна и Бургас.

Брацигово с режим на уличното осветление

Брацигово въвежда режим на уличното осветление от тази вечер, съобщи кметът Надежда Казакова. Причината е високата цена на тока. Ако п...

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление на четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас за всеки от последните 3 месеца на 2021 г.

Уличното осветление е от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните данъци, и драстичното му увеличение води до орязване на средствата, планирани за други общински дейности.

753 хил. лв. е сметката улично осветление на община Варна за м. ноември 2021 г., като за същия месец година по-рано е била 338 хил.

В община Бургас фактурата нараства от 182 хил. лв. през ноември 2020 г. на 354 хил. лв. година по-късно.

За София ръстът е от 986 хил. лв. за улично осветление през ноември 2020 г. на над 1,7 млн. лв. за 2021 г.

46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветлен...

В община Пловдив сметката за улично осветление за месец декември 2020 е 246 798 хил. лв., а за същия месец 2021-а е над 600 хил. лв.

До момента общините са получили компенсации единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20 – 30% от размера на увеличението.

Кметовете на големите градове настояват в най-спешен порядък и в диалог с правителството да бъде намерен механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разходи за електричество и природен газ, които се отразяват критично на основни за градовете системи като уличното осветление и градския транспорт.

Като пример за изключително критичното състояние в градския транспорт кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че само за ноември тази година фактурата за електричество на метрото е нараснала над 3 пъти.

„1,1 млн. лв. е сметка за ток на метрото през ноември 2020 г., а за същия месец през 2021 г. е 3,5 млн. лв. Подобно е положението и в столичния електротранспорт“, поясни тя.

Режим на тока в два града у нас заради високите цени

В два града в Североизточна България и околните села се въвежда режим на тока. Причините са непосилно високите сметки за местните общин...

Над 2,7 пъти е увеличението на сметката за ток на електротранспорта в община Варна, а 2 пъти е увеличението на цената на метана за автобусите.

„Без спешни компенсации от държавата за градския транспорт на големите градове общините няма да могат да осигуряват качествена услуга през 2022 г.“, са категорични кметовете.

Прогнозите на експертите са, че през 2022 г. тенденцията за ръст на основни енергоизточници ще се запази. Това налага още на етапа на планирането на държавния бюджет за 2022 г. да се заложат допълнителни средства за издръжка на общините.

По искане на кмета на Столична община в Националното сдружение на общините ще бъде създаден клуб на най-големите български градове.

„Най-големите градове имаме проблеми, които са много различни от тези на останалите български общини. Това налага кметовете обединени да поставяме въпросите и възможните решения пред различните държавни институции“ – мотивира искането си столичният градоначалник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com