Мраморна плоча от Третото Българско царство постъпи в НИМ

8524
Мраморна плоча от Третото Българско царство постъпи в НИМ
Плочата е била поставена пред развалините на храма "Св. Димитър" във Велико Търново

От Националния исторически музей съобщиха за постъпването на нов експонат - мраморна плоча от Третото Българско царство. Тя е с размери 90 см х 60 см. Върхи нея с красив калиграфски стил е изписан следният текст: "На 1912 година двадесет и пет от царуването на Негово Величество Фердинанд Първи, цар на Третото Българско царство, биде започнато възобновлението на тоя стародавен храм дето преди 726 години Асен І провъзгласи свободата на Второто българско царство".

Контекстът на разказа недвусмислено разкрива, че надписът е бил поставен пред развалините на храма "Св. Димитър" във Велико Търново. От историческите хроники знаем, че той действително е построен от братята Асен и Петър 726 години преди 1912 г. година и в него е обявена българската независимост.

От този надпис става ясно, че в 1912 г. е започнало възстановяването на храма, срутен по време на турското робство. Но вероятно започналите през тази година войни за национално обединение и унищожителното земетресение през 1913 година са спрели възстановителните работи. Както е известно, храмът бе възстановен едва за 1300-годишнината на България.

Националният исторически музей ще предложи на Община Търново да постави надписа на избрано от нея място в храма или пред него, съобщи БГНЕС.

Редактор: Боряна Кръстева

Засилен интерес към мощите на Свети Климент Охридски

Засилен е интересът към мощите на Свети Климент Охридски в Националния исторически музей (НИМ), съобщи пред Фокус директорът на НИМ Бож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com