МРРБ: Нова телевизия представи неточен репортаж за санирането

46371
МРРБ: Нова телевизия представи неточен репортаж за санирането
Снимка: БГНЕС

Във връзка с излъчения в предаването на Нова телевизия "Събуди се" репортаж под заглавие "Защо луксозни сгради в центъра на София получават 100% финансиране за саниране" Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) направи уточнение, че представената картина е неточно и заблуждаваща.

Представената в репортажа информация е неточна, тъй като в нея са смесени критериите за участие по две различни програми – европейската "Енергийно обновяване на българските домове" и Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради, казват от МРРБ.

Шашми със санирането с европейски пари: за едни може - за други - не

Суперлуксозна и нова сграда в столичния квартал "Лозенец" предстои да бъде обновена по проекта за енергийно обновяване на домовете. Сгр...

Първата програма се финансира със средства от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година. Тя изисква участие на сгради или отделни входове (блок секции) с поне 6 самостоятелни обекта (апартаменти), проектирани преди 1999 г. и минимум на три етажа. Собствениците трябваше да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността на обновителните дейности, а останалите 75% се осигуряваха от европейската програма. По предложение на МРРБ съфинансирането от страна на собствениците в размер на 25% занапред ще бъдат поети от държавата, след официално одобрение от Министерския съвет. Целта е да се постигне равнопоставеност на участниците в двете програми за енергийна ефективност, разясняват подчинените на Лиляна Павлова.

Показаната като "луксозна" сграда в столицата е одобрена за участие по проект "Енергийно обновяване на българските домове" през 2013 година. Към онзи момент собствениците са осигурили съфинансиране от 25%. Въпросната сграда отговаря на изискванията за допустимост в проекта, финансиран със средства от ЕС по Оперативна програма "Регионално развитие", уточняват от МРРБ.

За разлика от финансирания с европейски средства проект, в Националната програма могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (ЕПЖС, ЕПК, ППП). Това означава, че сгради с този брой апартаменти са допустими за участие в проекта, който очакваме да стартира в началото на февруари. Необходимо условие за участие в тази програма е и всички собственици да са съгласни да бъдат изпълнени предписаните в резултат на проведени обследвания обновителни дейности и за тази цел да учредят сдружение, което да ги представлява по време на изпълнението на проекта, твърдят от МРРБ.

Покриването на всички разходи по изпълнението на мерките за енергийна ефективност, в това число и за конструктивно укрепване, ако е необходимо, на 100% от бюджета на Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради, е стимул за участие в нея от страна на собствениците на най-големите сгради, които не биха могли да ги обновят, ако трябваше да осигурят всички средства за това за своя сметка.

Критериите за програмата за саниране ще са ясни на 26 януари

Официалните критерии, по които ще се кандидатства по Програмата за саниране на жилищните сгради, ще са ясни на 26 януари. Те ще бъдат п...

МРРБ информира и, че всички сгради в град Гоце Делчев, които са подали заявление за участие в европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове", са одобрени с изключение на една, чиито собственици са се отказали по собствено желание. Собствениците на одобрените сгради са подали и Заявления за финансова помощ, като за една от тях вече е сключено споразумение с МРРБ, а за останалите седем тече процедура за разглеждане на документацията, след което ще бъдат поканени да сключат споразумения с МРРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com