МРРБ обмисля създаването на фонд за 500 млн. лв. годишно в помощ на общините

2073
МРРБ обмисля създаването на фонд за 500 млн. лв. годишно в помощ на общините
Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България ще провеждат регулярни ежемесечни срещи, на които ще се обсъждат наболели проблеми и заедно ще се търсят варианти за разрешаването им.

„Ние сме млад политически екип, но не сме чужди на проблемите на общините. Голяма част от темите в регионалното развитие са аполитични. Ще търсим по-структуриран и системен подход към регионалните политики“, заяви Цеков в началото на първата среща с кметовете, която се проведе днес в сградата на МРРБ. Пред представителите на местната власт министърът обяви, че се обсъжда от следващата година да бъде създаден фонд с ежегоден бюджет около 500 млн. лв., който да подпомага изпълнението на общински обекти от техническата и социална инфраструктура. Андрей Цеков изрази мнение, че една част от този ресурс трябва да се отделя за проектиране и изследване. Средствата за фонда ще бъдат заложени в бюджета. Идеята е той да работи по подобие на европейските програми, с ясни критерии и правила за допустимост. Министър Цеков покани кметовете да участват в процеса на изработването им.

Общините ще получат дофинансиране за завършване на инфраструктурните проекти, финансирани от МРРБ

Всички общини, които изпълнят дейностите по обекти, финансирани от бюджета на МРРБ, да получат и останалата част от средствата. Това ще...

Представителите на местната власт повдигнаха въпроса и за съдбата на спорния законопроект за ВиК. По думите на заместник-председателя на НСОРБ Донка Михайлова представителите на сдружението останали изненадани, че вместо обещанието за създаване на съвместна работна група за изработването на последния законопроект за ВиК преди няколко месеца, са били поставени пред свършен факт да го видят публикуван направо за обществено обсъждане. „Този законопроект не е уважителен към българските общини, защото ни лишава от възможност да сме част от взимане на решенията във ВиК Асоциациите“, категорична беше тя. „Това е горещ картоф, който заварих“, посочи министър Цеков и допълни, че още като депутат в предходния парламент, е бил обезпокоен от предлаганите промени в законопроекта заради големия брой негативни становища – на КЕВР, общини, национален омбудсман, водните асоциации и др. „За мен това е червена лампа. Трябва да има елементарно ниво на обществен консенсус, за да се приеме един закон. Затова предложението ми е да направим до две седмици кръгла маса с всички заинтересовани страни, на която заедно да отсеем безспорните от спорните моменти и да решим дали да оттеглим този законопроект за ВиК и да започнем работа по нов“, обясни министър Цеков.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева повдигна темата за индексацията на строителните договори. Според нея методиката, по която те се индексират, е спорна. „Проблемът съществува и той няма да изчезне. В целия инвестиционен процес трябва да се предвиди компенсационен механизъм за реализацията на дългосрочните проекти“, каза тя. По думите й, това можело да стане чрез механизъм, който да се заложи трайно в бюджета. Като пример тя посочи, че проектите по Плана за възстановяване и устойчивост са бюджетирани преди 2-3 г. Докато се реализират, ще минат още няколко години, поради което е необходимо да има устойчиви текстове в Закона за държавния бюджет. По думите ѝ така възложителите ще имат увереност, че държавата има откъде да компенсира довършването на проектите. Министърът Цеков посочи, че формулата трябва да се преработи в частта за инфлация и разходи, за да бъде прилагана от всички възложители без притеснение.

Регионалният министър коментира, че внесените в Народното събрание промени в Закона за устройство на територията, които предвиждат прилагането на принципа на „търпимост“, са провокирани от изпълнението на някои проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“. „В момента, в който се установи, че части от национални обекти са изградени без строителни книжа, промените бяха разписани така, че се разтвори широко врата и се отваря потенциално кутията на Пандора. А ние много дълго ще берем последствията от това“, коментира той. Избраният подход е опасен, предупреди Цеков и допълни, че неговата препоръка е този законопроект да бъде изтеглен от Народното събрание. По думите му е наложително да се намери решение по проблемите със законността на някои ключови обекти, като например на автомагистрала „Хемус“, както и на автомагистрала „Тракия“ в частта Чирпан – Стара Загора. Затова първо трябва да се реши проблемът с големите инфраструктурни проекти и след това с тези по общините. „Моята врата е отворена за всеки кмет, за да разрешим всеки проблем. Имате партньор в мое лице“, увери в края на продължилата два часа среща регионалният министър. Двете страни изразиха увереност, че ще продължат диалога си със системен контакт, прагматизъм и коректен тон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com