Музикаутор иска обучения защо авторските права са важни

50023
Музикаутор иска обучения защо авторските права са важни
Снимка: БГНЕС

Авторските права у нас се нарушават най-често чрез интернет, поради факта, че в страната ни има бърза връзка, която дава възможност да се ползват различни неща пряко, без да се заплаща възнаграждение. Tова каза Иван Димитров, директор на "Музикаутор" преди началото на семинара "Сродни авторски права", предаде БГНЕС.

Иван Димитров обясни, че за да се сложи край на проблема с нарушаване на авторските права, са необходими законодателни промени, да има евтини и легални платформи за България и обучения и постоянна информираност на широката общественост за това какъв е смисълът на авторските права.

"Музикатур" е агенция, която управлява авторските права в България и представлява интересите на близо 95% от българските автори и на малко повече от международните автори в България. Агенцията представлява близо 95% от световния репертоар. Там, където музиката се използва като част от бизнес модела на даден бизнес, Музикаутор събира възнаграждения за ползването на музиката и ги разпределят на авторите, чиито произведения са ползвани.

Телевизиите, радиата, онлайн, концертите, заведенията използват музиката в техния модел. Над 2500 български автори използват услугите на "Музикаутор", а по силата на международните договори за представителство с чужди дружества по цял свят агенцията има над 2 милиона души, които представлява на територията на България. Димитров посочи, че множество концерти продължават да се провеждат без уреждане на права, много заведения работят без да имат лицензирани договори.

България е заплашена от санкции заради противоречие за кабелното препредаване

Организациите за колективно управление на права "Музикаутор", "Филмаутор" и ПРОФОН изпратиха общо писмо до Народното събрание, Комиси...

Ина Килева, изпълнителен директор на "Профон", което е най-голямото дружество за колективно управление на правата на продуцентите на звукозаписи и музикално видео, както и на артистите-изпълнители, заяви, че музиката добавя стойност при редица видове бизнес, като в някои сектори това е много видно. Всички ползватели на музика трябва да отделят пропорционално на приноса на музиката към качеството на услугата им, да отделят от приходите, които реализират и да връщат част от тях по тарифа, която е уредена, чрез закона по ясна процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com