МВР: Няма да се строят бежански лагери в Любимец, Малко Търново и Елхово

4484
МВР: Няма да се строят бежански лагери в Любимец, Малко Търново и Елхово
Снимка: БГНЕС

Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово, няма подготовка за заселване на територията на тези населени места с бежанци. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в МВР по повод изнесената от БСП информация, че България ще изгражда бежански центрове в споменатите райони.

Ципов се обърна към гражданите на трите населени места: „На територията на вашите населени места няма да се строят бежански лагери. Това трябва да стане ясно на всички вас, трябва да сте спокойни. Това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове. Тези центрове са предвидени в един план за действие за справяне със засиления миграционен натиск на българо-турската граница“, посочи още Ципов, цитиран от агенция "Фокус". Той подчерта, че центровете са от затворен тип.

Поръчка за изграждане на три нови бежански лагера у нас пусна МВР

Три нови бежански лагера ще се изграждат в Малко Търново, Елхово и Любимец. Обявената обществена поръчка е публикувана на страницата на...

Зам.-министърът обясни, че площадките, които ще се изградят, са на територията на обекти на МВР. „Те са в покрайнините на населените места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има охрана от МВР“, посочи Ципов. Той обърна внимание, че ще има заградителни съоръжения, за да няма никаква възможност мигрантите да ги напускат.

„Изключително чудно ми е как хора като председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента и водача на листата на БСП за предстоящите европейски избори не могат да направят такава елементарна разлика - какво е бежански център и какво е временен кризисен център“, коментира зам.-вътрешният министър. Той отчете, че миграционният натиск към страната ни в момента е нулев.

„След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип. Там да му бъде извършена регистрация и ако не разполага с документи за самоличност, ще бъдат направени интервюта от органите на „Гранична полиция“ и Държавна агенция „Национална сигурност“, посочи Красимир Ципов. „Не стана ясно днес на пресконференцията какво предложиха БСП? Анализът показва, че те предлагат, България да няма готовност, при положение че военният конфликт в Сирия и Близкия Изток продължава, че в Турция има поне 3 млн. лица“, коментира той. „Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск“, попита още риторично зам.-министърът.

Искам да обявя, че грантовото споразумение е сключено на 23 март 2017 година, където този проект за площадки за временни кризисни центрове се предвижда. Кое правителство управляваше тогава - временното правителство на президента Радев, с министър Пламен Узунов, припомни Ципов. „Обръщам се към БСП - спрете със спекулациите и манипулациите. Спрете да предизвиквате страх у хората“, призова още Красимир Ципов.

Поток от нелегални мигранти от Турция заля Солун

Мигранти от Турция направиха импровизиран лагер в Солун, като спяха по пейките и тревните площи на площада в центъра на града, съобщи г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...