Скандалът с новите трамваи в София се разраства, позициите си противоречат

23402
Скандалът с новите трамваи в София се разраства, позициите си противоречат
Снимка: БГНЕС

Категорично не отговарят на истината разпространeните в социалните мрежи твърдения, че части от новите трамваи PESA се монтират на стари трамвайни мотриси. Това е технически и практически напълно невъзможно, тъй като става дума за трамваи от различно поколение. Това заявиха от Столична община (СО) в отговор на запитване на Actualno.com.

Actualno.com отправи въпроса заради твърдение на "Спаси София", че нови мотриси се ползват за резервни части и така се движат по-малко трамваи PESA, отколкото са купени.

Столична община е категорична, че в движение има 23 трамвая, а не 19, както твърди неправителствената организация, която обаче не отстъпва от своята версия и поиска доказателство за общинските твърдения - чрез пътен лист. При 2 трамвая е установен технически проблем при ходовата част. Рекламацията е заявена и приета от производителя PESA, като се доставят безплатно в завода на производителя в рамките на 5-годишната гаранция за този тип части, гласи информацията от общината. Публикуваната от "Спаси София" снимка е на един от тези два трамвая, твърди СО.

Докато се изчаква заявената за доставка част, от трамвая е свалена маска и поставена на катастрофирал трамвай от същия модел. Целта е именно да не бъдат спирани от движение нови трамвайни мотриси, които са климатизирани и комфортни за пътниците, уточнява общината. "Столичен електротранспорт" има сключен договор за доставка на резервни части за трамваи PESA, като е заявена и т-нар. маска, повредена в следствие на ПТП.

София купува 25 трамвая и 30 тролейбуса за 135,5 млн. лв.

25 нови нископодови съчленени трамвая и 30 тролейбуса с обща прогнозна стойност 135,5 млн. лв. без ДДС купува „Столичен електротр...

От "Спаси София" обаче казват, че показания от тях трамвай не е в движение от април, 2018 година, като стои в депото в "Красна поляна". Те питат и защо е изваден бордовият компютър, след като официалната информация е само за проблем с ходовата част!

През тази година Столична община закупува още 13 нови трамвая и това е част от цялостната политика за модернизация на градския транспорт и повече удобства за пътниците, добавят от общината.

Actualno.com отправи към СО и "Столичен електротранспорт" и следните въпроси - дали има достатъчно средства за ремонт и поддръжка на трамваите, както и какъв е предвиденият за ремонт и поддръжка размер на тези средства - месечно и годишно. Очакваме и отговорите на общинските власти - както и на въпроса за бордовия компютър плюс този за пътния лист на показания на снимката трамвай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com