Мързел бави признаването на гроздовата ракия за национален продукт

22548
Мързел бави признаването на гроздовата ракия за национален продукт

Процедурата за признаване на гроздовата ракия като национална напитка е замразена и дори не е стигнала до Брюксел. Предложението вероятно е затворено в папка в някое чекмедже в Министерство на финансите. Министерство на икономиката подготви документите с аргументи и те бяха изпратени в Министерство на финансите. Ако се признае ракията като национален продукт, акцизите ще паднат наполовина, а от това и цените на ракията ще намалеят драстично. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България он ер Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

България би могла да реализира приходи в размер на 400 млн. евро годишно от производството на ракия. Освен това страната има много вина, които не са качествени за производство на грозде. Те могат да бъдат използвани за производството на ракия, коментира още Ботев.

Троян става столица на сливовата ракия

От 21 до 29 септември Троян ще бъде столица на сливата и сливовата ракия. Тогава ще се проведе първият Български фестивал на сливата, ...

Прогнозата му е, че цените на виното ще тръгнат нагоре. Причината е, че цената на гроздето, както и на комуналните услуги се повишават. Освен това в момента не само италиански, но и чешки, румански и гръцки компании изкупуват българско грозде. Това също е причина цените да се повишат, допълни Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на „Домейн Бояр“. Той допълни, че ако говорим за износ на български марки вина, износът не се развива много добре. Износът на България намалява в дългосрочен план, каза Харамлийски. Мнението му е, че се изнасят наливни вина със съмнително качество.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com