МЗ алармира: В риск е въвеждането на здравна информационна система 

1992
МЗ алармира: В риск е въвеждането на здравна информационна система 
Снимка: iStock/Guliver

И новата процедура за изграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) е блокирана, което поставя в риск въвеждането й изобщо.

През август ведомството на министър Кирил Ананиев направи първо обявление за избор на изпълнител по проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) — етап 1 и етап 2“. Тогава заложените дейности бяха в пет обособени позиции: Разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС; Разработване на подсистема за електронни административни услуги; Изграждане на здравно-информационен портал; Изграждане на единно национално Електронно медицинско досие/Електронен здравен запис; Изграждане на подсистема за Електронна рецепта и Електронно направление. Прогнозната стойност на поръчката беше 4 125 000 лв. без ДДС.

Близки на починали пациенти: Ако чакате за трансплантация, бягайте в чужбина

Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация, призоваха останалите чакащи да търсят решение в чужбин...

Тя обаче бе блокирана с жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от фирмите „Стемо“ ООД, „Ифелоус“ ООД и СД „Гама консулт – Калинкин, Прокопов и сие“.

На 27 септември министърът издаде заповед за спиране на процедурата, а ден по-късно я прекрати, заради фатално недоглеждане. В обявлението не е било посочено, че показателят „техническа оценка“ с тежест 60% се определя от два показателя със съответната тежест. „От горното следва, че участниците нямат яснота за начина, по който се формира крайната оценка по показател „Техническа оценка“, както и не дава достатъчно информация за точния метод, по който предложенията на участниците ще бъдат оценени“, пишеше в заповедта на министър Ананиев.

След като я преработиха, възобновиха поръчката на 12 октомври. Дейностите в нея бяха значително съкратени. От петте обособени позиции са останали първите три. Премахнати са електронното досие, електронната рецепта и електронното направление. Прогнозна стойност на поръчката е вече 2,5 млн. лв. без ДДС.

На 12 ноември срещу обявлението пак е пусната жалба от фирми, участници в предишното блокиране, обединени този път в консорциум: ДЗЗД „СТEМО – ГАМА КОНСУЛТ”. И отново е поискана временна мярка „спиране на процедурата“.

Пациенти чакат за белодробни трансплантации, докато държавата се лута в бюрокрация

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на ча...

На 16 ноември КЗК образува производство по тази жалба, което значи спиране на всички по-нататъшни действия по нея, докато не се изясни окончателно дали жалбата е основателна, или възложителят е прав. 

„МЗ счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г. Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в Република България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система“, се сочи в съобщение на здравното ведомство от днес.

Срокът за изпълнението на заложените в обществената поръчка дейности е две години и половина.

Изграждането на НЗИС е част от големия проект „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на стратегията за развитие на електронното управление в РБ за периода 2016-2020 г.“ Безвъзмездната финансова помощ по него е на стойност 12 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Добро управление“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com