МЗ омаловажи данните за мръсна питейна вода на "Активни потребители"

5730
МЗ омаловажи данните за мръсна питейна вода на "Активни потребители"
Снимка: Thinkstock

Клевета или не - факт е, че проучването на "Активни потребители" за чистотата на водата в 29 български града даде сериозен повод за размисъл и дискусия.

Оказа се, че пробите на "Активни потребители" са вземани от външни чешми. Д-р Сергей Иванов, представител на неправителствената организация, поясни, че тези чешми са част от съответната водопреносна мрежа. По думите му наличието на "Ешерихия коли" показва замърсяване на повърхността на язовира или има смесване. Най-голямо е замърсяването в Ботевград.

Не си човек, когато пиеш лайна

Днес няма да си говорим за страха от това да те пребият на улицата и да няма и един човек, който да се втурне на помощ. Няма да говорим...

За да се направят такива изводи, трябва да се вземат много проби, отговори д-р Иво Атанасов пред Нова телевизия, представител на здравното министерство. Той омаловажи изследването на "Активни потребители", като не го счете за представително. Не бива хората да се опасяват от качеството на водата, коментира Атанасов, но не можа да даде данни от последното "представително" изследване на властите.

Няма начин пробите ни да са компроментирани, ако "куче е препикало някоя чешмичка", контрира Иванов. Той категорично не се съгласи с тезата, че водата не е опасна, когато има завишена норма на замърсител. Потенциална опасност има - не значи, че от една чаша ще ви стане нещо, но не може да се говори, че

Иванов изброи още, че има завишено количество нитрати във Видин, в Пазарджик. В София пък имало само едно микробиологично замърсяване в квартал "Орландовци", което мисля е известно на колегите в РЗИ - заради водопреносната мрежа, поясни Иванов.

Не оспорвам резултатите от изследването на "Активни потребители", но те са ограничен брой, не знам при какви изисквания и с какви методи са правени анализите, пак повтори Атанасов. Той обаче каза и, че има проблеми със снабдяването с питейна вода, но не даде конкретни примери. Винаги, когато има отклонения, съответното РЗИ дава предписания, увери Атанасов.

Питейната вода у нас най-замърсена в Ботевград, Димитровград, Костинброд и Златица

Проучване на качеството на водата, извършено от Асоциация "Активни потребители" показва, че в 39% (20 от 52) от пробите или в близо 50...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com